Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
PROGLAŠENA KRIVOM Smiljana je plakala i odmahivala glavom: Dobila 15 godina zatvora zbog ubojstva sestre
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

slučaj koji je šokirao svijet

PROGLAŠENA KRIVOM Smiljana je plakala i odmahivala glavom: Dobila 15 godina zatvora zbog ubojstva sestre

Leš se 19 godina nalazio u škrinji koja je bila u kući

Smiljana Srnec (45) proglašena je krivom na Županijskom sudu u Varaždinu da je neutvrđenog dana tijekom ljeta 2000. godine u obiteljskoj kući u Palovcu, na adresi Nova 29, svojoj sestri Jasmini Dominić (23) tupotvrdim predmetom zadala najmanje pet snažnih udaraca po lijevoj strani glave. Osuđena je nepravomoćno na 15 godina zatvora.

Jasmina je umrla od višestrukih prijeloma kostiju svoda i baze lubanje s ozljedom mozga. Produljen joj je istražni zatvor. Presudu je pročitao sudac Tomislav Brđanović. Na temelju svih izvedenih dokaza sud je utvrdio da je Smiljana ubila sestru. Sudac je podsjetio da je Smiljanina kćer Katarina Dominić-Srnec 15. veljače, kad su počeli prazniti škrinju, fotografirala sadržaj zamrzivača i slike poslala zaručniku Davidu Balentu, što navodi na zaključak da je sumnjala da je nešto čudno u škrinji. Idući dan, 16. veljače, nastavili su prazniti škrinju i pronašli tijelo Jasmine Dominić. O tome su izvijestili Smiljanu Srnec koja je u tom trenutku bila u kupaonici. Klupko se počelo odmotavati. Smiljana je isti dan uhićena i od tada je u pritvoru.

U prijavi nestanka piše da su posljednji put Jasminu čuli u kolovozu 2000., a nakon toga nema dokaza da ju je itko vidio. Zato je i zaključeno da je ubijena u ljeto te godine, i to u kući u Palovcu, u kojoj se leš 19 godina nalazio u škrinji. Počinitelj je žrtvu skinuo i omotao. U kući je cijelo vrijeme boravila samo Smiljana, rekao je sudac. Otac Martin je izbivao iz kuće i radio na terenu, kao tesar. Te je godine radio u Buzetu. Majka kontinuirano radi u Njemačkoj i povremenmo je dolazila kući u Palovec. Smiljana je jedina govorila da je u kontaktu sa sestrom.

Otac Martin je Jasmininu osobnu iskaznicu nakon prijave njezina nestanka donio na policiju, a potom je policija u njezinoj sobi pronašla i putovnicu. Osobni dokumenti, pokazalo se, istekli su joj još u srpnju 2003., dakle dvije godine prije službene prijave njezina nestanka. Ponašanje Smiljane Srnec ukazuju na to da je jedina imala mogućnost, i vremensku i prostornu, ubiti sestru. Omatanje tijela provedeno je unutar kuće. Na vreći kojom je bilo omotano tijelo pronađen je i trag papilarnih linija otiska desnog palca Smiljane Srnec. Sakrila je tijelo u škrinju, stavila na njega smrznute namirnice i zalijepila poklopac.

Ta se škrinja nije koristila, imali su još jednu, ali je bila uključena u struju. Stajala je u hodniku ispod stuba. Prema iskazu jednog svjedoka, Smiljana je bila nasilna prema tri godine mlađoj sestri. Neistražena vlas koju je spomenula obrana nastala je nakon uzimanja uzroka za analizu nakon pronalaska tijela, pa se ne može govoriti o prikrivanju. Priče o tome tko je kome u obitelji lagao i tko je kakva osoba, nisu kazneno-procesno relevantne, rekao je sudac.

Ne sudi se dojmu o Smiljani Srnec, kao ni o osobinama žrtve. Zatvoren je krug indicija da je ubila sestru koja je imala 23 godine. Izrečena kazna od 15 godina je maksimalna prema Kaznenom zakonu iz 1997. godine, koji je u vrijeme zločina bio na snazi. Može se govoriti i o podmuklom načinu usmrćenja, rekao je sudac. U kaznu se uračunava i boravak u istražnom zatvoru. Smiljana je tijekom izricanja kazne i izlaska iz sudnice plakala i odmahivala glavom.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!