Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
MONSTRUOZAN ZLOČIN Danas presuda Smiljani Srnec: Tko je kome lagao u kući u kojoj je 19 godina skrivano tijelo?
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

TIJELO U ZAMRZIVAČU

MONSTRUOZAN ZLOČIN Danas presuda Smiljani Srnec: Tko je kome lagao u kući u kojoj je 19 godina skrivano tijelo?

Uz dvije sestre i tada četverogodišnju Smiljaninu kćer, u kuću su živjeli i roditelj Martin i Katarina koja je svaka tri do četiri mjeseca po tri tjedna boravila u kući, kad bi se vratila iz inozemstva.

Nakon 500 dana u pritvoru Smiljana Srnec (45) doznat će danas smatra li je sudsko vijeće Županijskog suda u Varaždinu krivom za ubojstvo tri godine mlađe sestre Jasmine Dominić u ljeto 2000. godine. Tijelo je, podsjetimo, pronađeno zgrčeno 16. veljače prošle godine u starom Končarovom zamrzivaču koji je godinama stajao u hodniku obiteljske kuće u Palovcu.

Obdukcijom je utvrđeno da je ubijena s najmanje pet udaraca tupotvrdim predmetom u glavu. Nije se branila. I dok tužitelji smatraju da imaju dovoljno materijalnih dokaza i iskaza svjedoka za osuđujuću presudu, Smiljanin odvjetnik Krešimir Golubić u završnoj je riječi zatražio da se ona oslobodi. Kao što se od početka i očekivalo, dotaknuo se i roditelja, kuharice Katarine koja radi u inozemstvu i pokojnog oca Martina, koji je 2013. umro od zloćudne bolesti. Jesu li oni znali za tijelo u zamrzivaču?

- Neistinita je tvrdnja da je optužena s uspjehom od oca i majke skrivala sadržaj zamrzivača. Zamrzivač se nalazio u kući, optužena je izbivala iz kuće kao i drugi članovi obitelji. Katarina Dominić je materijalno brinula o obitelji tijekom cijelog razdoblja, osobito od 1992. kad je otišla raditi u inozemstvo, pa sve do danas. Ona je kuharica, kontrolirala je što se u kući događa, pa nije životno logično da bi njena kćer od nje mogla skrivati sadržaj zamrzivača. Optužena nije bila vlasnica ni zamrzivača ni kuće. Upiranje prsta samo u optuženu kao jedinu osobu u kući koja je znala za sadržaj zamrzivača, je bez temelja u provedenim dokazima - rekao je Golubić.

Uz dvije sestre i tada četverogodišnju Smiljaninu kćer, u kuću su živjeli i roditelj Martin i Katarina koja je svaka tri do četiri mjeseca po tri tjedna boravila u kući, kad bi se vratila iz inozemstva. - Potpuno je promašeno tvrditi da je optužena kraj živih roditelja u 40-im godinama imala vlast nad škrinjom, i da je mogla nešto roditeljima zabranjivati u njihovoj kući. Upravo suprotno. Optužba olako tvrdi da je optužena bila gospodar života i smrti u kući svojih roditelja, a to je promašeno i nedokazano. Katarina Dominić rođena je 13. studenog 1954., a Martin Dominić 6. studenog 1952. Daleke 2000. godine oni nisu bili stari i nemoćni ljudi kakvima ih se prikazuje, imali su 45, odnosno 47 godina - istaknuo je.

Obrana je tijekom suđenja zrno sumnje bacila i na pokojnog oca Martina, što je u završnoj riječi i naglašeno. - U ovom postupku državno odvjetništvo je dokazivalo latentnu agresivnost optužene, no pokušalo je zataškati agresivnost drugog člana obitelji, pokojnog Martina Dominića. Utvrđeno je da je on u razdoblju od 13 godina pravomoćno osuđen za čak tri vremenski i prostorno odvojena incidenta, sva tri s elementima tjelesnog nasilja – kazao je i dodao da je na najlonskoj čarapi pronađen trag DNA optužene, ali i tragovi DNA još tri osobe – majke Katarine koja je živjela u istoj kući, nepoznate ženske osobe koja nije član obitelji i nepoznate muške osobe koju vještak nije identificirao. Otisak papilarnih linija optužene na jednoj od četiri crne PVC vreće, također, smatra, nije indicija koja bi mogla biti relevantna za donošenje zaključka o zatvorenom krugu indicija.

- Na drugim predmetima su pronađeni tragovi i trećih osoba koji u istoj mjeri i na isti način mogu povezati njih s počinjenjem kaznenog djela, kao i optuženu. Dakle, pronađeni tragovi mogu upućivati da su kontakt s tijelom i stavljanjem u zamrzivač mogle imati četiri osobe - Katarina Dominić, nepoznata muška osoba, nepoznata ženska osoba i optužena - napominje odvjetnik. Majka Katarina, podsjetimo, odbila je svjedočiti, kao i Smiljanin suprug Ivan Srnec.

Odvjetnik se dotaknuo i laži u obitelji. - Ne može se utvrditi tko je kome što lagao unutar obitelji Dominić, budući optužena i Katarina Dominić nisu o tome iskazivale, a Martin Dominić je umro. Stoga se ne može s izvjesnošću utvrditi je li optužena lagala roditeljima, Martin Dominić optuženoj i Katarini Dominić, Katarina Dominić optuženoj i Martinu Dominiću, optužena i Martin Dominić Katarini Dominić, optužena i Katarina Dominić Martinu Dominiću ili su Katarina i Martin Dominić lagali optuženoj - rekao je Golubić i zaključio: - Iskazima svjedoka optužbe dokazano je samo teško djetinjstvo dvije sestre, djetinjstvo u kojem je uvijek nedostajalo novaca, a nikad alkohola, u kojem je majka dvije kćeri ostavila da se brinu o sebi i ocu. Dokazano je da nitko nije znao što se događa u toj kući - rekao je Golubić. 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!