Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
OSUĐENA UDOMITELJICA IZ IVANCA Dječak se smio tuširati samo subotom, nije mu kupovala odjeću
Ilustracija

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

OSUĐENA UDOMITELJICA IZ IVANCA Dječak se smio tuširati samo subotom, nije mu kupovala odjeću

Ukoliko se nekome požali, zaprijetila je udomiteljica dječaku, od Centra za socijalnu skrb tražit će da ga premjeste u dom...

Općinski sud u Varaždinu osudio je 55-godišnju udomiteljicu iz Ivanca, majku četvero djece, na sedam mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana, zbog povrede djetetovog prava, grubog zanemarivanja svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta koje je prisilila na rad koji ne odgovara njegovoj životnoj dobi.

Od 16. siječnja 2015. do 5. prosinca 2016. kao udomiteljica nije brinula o malodobnom dječaku rođenom 2004. godine. Nije mu kupovala odjeću, pa je u školu dolazio u premaloj ili prevelikoj odjeći i obući, uskraćivala mu je zadovoljavanje higijenskih potreba, pa se smio tuširati samo subotom, i to ne više od 20 minuta, čarape i donje rublje smio je mijenjati svaka dva ili tri dana, iako se rublje u obitelji pralo svaki dan.

Zabranjivala mu je boravak u dnevnoj sobi s ostalim članovima obitelji tijekom popodnevnih sati i gledanje televizije, sama ga je šišala dok je svojeg sina vodila frizeru, i samo jednom mjesečno davala mu je novac za užinu. Pomoć u učenju koju je dobivao u udruzi organizirala mu je u ranim jutarnjim satima kako bi nakon učenja stigao obaviti kućanske poslove koje mu je određivala prema tjednom rasporedu.

Svakodnevno je više puta morao prati posuđe koje su koristili svi članova obitelji, puniti kutiju s drvima kraj kamina, u kupaonici je morao prati WC i umivaonik, a tijekom tjedna prema rasporedu udomiteljice dobio je zadatak oprati prozore, kupaonicu, te odlaziti u dnevne i tjedne nabavke. Po najvećim vrućinama obrađivao je vrt.

Ukoliko se nekome požali, zaprijetila mu je, od Centra za socijalnu skrb tražit će da ga premjeste u dom. Optužnicu protiv nje podiglo je Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu u studenom 2017. Optužena je izjavila je da se ne smatra krivim. Rekla je da jako voli djecu i da se zato i odlučila na udomiteljstvo. Ima svoje četvero biološke djece, ali kako je dvoje djece otišlo od kuće, kuća je ostala prazna, pa se odlučila na udomljavanje.

Prošla je provjeru Centra za socijalnu skrb Ivanec i nakon dva mjeseca u kuću je stigao 11-godišnji dječak koji je do tada živio s majkom koja je često mijenjala dečke, i s djedom koji ga je zapravo i odgajao. Sud nije prihvatio njezinu obranu u kojoj je svu odgovornost prebacivala na dječaka, nastojeći ga prikazati neposlušnim, nediscipliniranim i lijenim, sklonom lažima i manipuliranju. Dječak je krajem 2016. premješten u drugu obitelj i postao je sretniji, dobio je na kilaži, a odjeća i obuća koju su mu kupili njegove je veličine. Ne tjeraju ga na rad ukoliko to ne želi.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!