Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
TUŽNI PRIZORI Biskupija objavila fotografije uništenja katedrale i dvora
Zagrebačka nadbiskupija

POTRESNI PRIZORI

TUŽNI PRIZORI Biskupija objavila fotografije uništenja katedrale i dvora

Šteta je velika, posljedice su se djelomično sanirale, a sada tek slijedi glavni dio posla renovacije i obnove pogođenih elemenata. U obnovi će pomoći i hrvatska vojska, koja trenutno seli knjižnicu na Kaptolu

Razorni potres u Zagrebu ostavio je traga na velikom broju zgrada užeg i šireg centra, koji je najviše pogođen udarom magnitude 5,3 stupnjeva.

Oštećene su brojne znamenitosti glavnog grada Republike Hrvatske, stambene i zgrade institucija, a danak najjačeg potresa posljednjih 140 godina platila je i Zagrebačka katedrala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S južnog tornja otpao je vrh na kojemu se nalazi križ koji je oštetio krov i Nadbiskupskog dvora koji je pretrpio veću štetu nago sama katedrala, pišu 24sata.

POGLEDAJTE GALERIJU

Šteta je velika, posljedice su se djelomično sanirale, a sada tek slijedi glavni dio posla renovacije i obnove pogođenih elemenata.

- Nadbiskupski dvor jako je oštećen. Sve je razbacano na sve strane, u velikom smo šoku - rekao je nakon potresa rektor Zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić.

Petnaestak pripadnika Hrvatske vojske angažirano je na pružanju pomoći u izmještanju knjižnice i arhivskog gradiva iz prostorija Samostana sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu, jednog od najstarijih samostana u Hrvatskoj, koji je oštećen u potresu.

Iz Ministarstva obrane u srijedu su priopćili kako su od jučer na evakuaciji samostana angažirani pripadnici Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu.

Prema nepotvrđenoj tradiciji, ističu, osnutak samostana vezan je uz boravak sv. Franje Asiškoga u hrvatskim krajevima.

Prenose upozorenje franjevca Mate Bašića da tornju prijeti urušavanje te da velika oštećenja na crkvi i samostanu predstavljaju ugrozu za ljudske živote i okolinu.

- Zahvaljujući Hrvatskoj vojsci samostan se evakuira - istaknuo je fra Bašić i dodao kako je prvo evakuirano oko pedesetak franjevaca koji su sada na sigurnom.

Hrvatska vojska, navodi, sada evakuira stvari kako bi se samostan mogao što prije zapečatiti i početi raditi na sanaciji štete, a danas evakuiraju samostansku knjižnicu s ljubavlju i zdušno jer su svjesni problematike stanja u kojem se nalazi samostan.

Bašić kaže da se evakuacija provodi na stručan način i pod budnim okom konzervatora.

- Ovaj samostan je duhovna žila kucavica ovoga grada, no ne trebamo biti žalosni i izgubiti nadu - rekao je i dodao kako se ovih dana treba odgovorno ponašati jedni prema drugima i zbog koronavirusa te ostalih nedaća koje su nas snašle, pišu 24sata.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!