Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
VELIKI PROBLEM U ŠTRIGOVI Kako zbrinuti azbestne krovove i fasade?
S.M.

EKOLOŠKI NEPRIHVATLJIVE PLOČE

VELIKI PROBLEM U ŠTRIGOVI Kako zbrinuti azbestne krovove i fasade?

Ne tako davno, azbestne ploče i cijevi bile su novost i vrlo popularne u pokrivanju i prekrivanju stambenih objekata. Danas se smatraju ekološki neprihvatljivima, a i dotrajale su te ih treba zamijeniti. Kakav način zbrinjavanja azbestnih ploča i fasada predlaže Udruga 'Moj otok' doznat će se na predavanju 2. prosinca 2019. godine u Općini Štrigova.

Azbestne ploče na krovovima na području Općine Štrigova, veliki su ekološki problem, poglavito u trenutku kada se one zamjenjuju novim pokrovom, a za njih nema odgovarajućeg načina spremanja.

Komunalni redar u Štrigovi Stjepan Pozderec kaže kako je njemu i općini u interesu da azbestne ploče na završe negdje među ostalim građevinskim otpadom, a pogotovo ne negdje u prirodi. Stoga su se obratili jednoj varaždinskoj tvrtki koja jedina u ovom kraju ima koncesiju za zbrinjavanje azbestog otpada, međutim cijene njezinih usluga su za žitelje previsoke, te se tražio drugi način zbrinjavanja.

Tako se došlo do Udruge 'Moj otok ' iz Punta na Otoku Krku, koja nudi druga rješenja ovog problema. Stoga će Općina Štrigova i Udruga 'Moj otok' 2. prosinca 2019. godine u 16 sati u negdašnjoj Općinskoj vijećnici, u prostoriji iznad Poslovnice Hrvatske pošte u Štrigovi održati predavanje na temu: Projekt zamjene azbestnih krovova i fasada.

Pozderec je mišljenja kako je predavanje izuzetno važno za mještane koji imaju azbestne pokrove na svojim stambenim i gospodarskim objektima i žele ih zamijeniti novim pokrovom ili ih jednostavno spremiti u otpad. Stoga poziva ove ljude, ali i sve druge koja tematika zanima da dođu na ovo predavanje i steknu saznanja i uvjete po kojima će se riješiti, ovog, ne tako davno popularnog građevinskog materijala.

Negdje oko 40 posto stambenih i gospodarskih zgrada na području Općine štrigova prekriveno je azbestnim i salonitnim pločama, a ima puno azbestnih dimnjaka i drugih odvodnih cijevi. 

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!