SMILJANA SE NE SMATRA KRIVOM

ZLOČIN U PALOVCU Suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre. Svjedok: Bila je sklona lažima i manipulacijama

Smiljanin odvjetnik Krešimir Golubić rekao je da će dokazati da njegova braniteljica nije mogla počiniti ubojstvo

Ne smatram se krivom – rekla je Smiljana Srnec (45), kojoj je na Županijskom sudu u Varaždinu počelo suđenje. Optužena je da je 2000. godina s najmanje pet udaraca u glavu tvrdim predmetom ubila tri godine mlađu sestru Jasminu Dominić. Sestrino je tijelo slučajno pronađeno 16. veljače u starom zamrzivaču, prilikom radova na preuređenju hodnika.

>> POČELO SUĐENJE Smiljana Srnec na suđenju za ubojstvo sestre: “Ne osjećam se krivom”

Tijelo u sjedećem položaju pronašli su članovi obitelji. Istog je dana Smiljana uhićena, i od 20. veljače je u istražnom zatvoru. Županijsko državno odvjetništvo tereti ju da je neutvrđenog dana tijekom ljeta 2000. godine u obiteljskoj kući zadala svojoj 23-godišnjoj sestri najmanje pet snažnih udaraca tupim i tvrdim predmetom u glavu i nanijela joj višestruke prijelome kostiju od kojih je odmah preminula. Tereti ju se za ubojstvo iz članka 110. Kaznenog zakona.

Tužiteljstvo tvrdi da je Jasmina ubijena u ležećem položaju i da nije pružala otpor. Tereti ju i da je sama sakrila tijelo u zamrzivač, te da za to postoje materijalni dokazi. Glava je bila omotana u crnu najlonsku vrećicu, a poklopac zamrzivača zalijepila je ljepilom. Pronađen je i komadić gumene rukavice roza boje. Tvrde da je njezin psihološki profil takav da je radi zaštite svojih interesa bila spremna počiniti ubojstvo, pa čak i ubiti svoju sestru.

Nitko drugi osim nje od kolovoza 2000. do 2005., kad je službeno prijavljen Jasminin nestanak, nije osim nje vidio ili čuo Jasminu. Smiljana je govorila da se čuje s njom, da je na kruzeru, pa u Parizu, da vikendom dolazi s dečkom Francuzom… – Jedino je optužena imala motiv da ju prikaže živom – kažu Županijskom državnom odvjetništvu.

Smiljanin odvjetnik Krešimir Golubić rekao je da će dokazati da njegova braniteljica nije mogla počiniti ubojstvo. U vrijeme ubojstva u kući u Novoj ulici u Palovcu su uz Smiljanu i Jasminu živjeli i njihovi roditelji Katarina i Martin te Smiljanina tada četverogodišnja kćer.

Tragovi, naveo je, dokazuju da su u kući u inkriminirano vrijeme mogli bili Smiljana, Katarina i zasad nepoznata treća osoba, ili nitko od njih troje. Tvrdi da zbog zdravstvenih razloga Smiljana nije mogla sakriti tijelo u zamrzivač jer ima liječnički nalaz o bolovima u leđima.

– Dokazat ćemo da nije imala i nije mogla imati motiv za ubojstvo jer žrtva ni po čemu nije bila ni bolja niti uspješnija od nje – rekao je njezin branitelj i dodao da je temeljno pitanje u postupku “zašto ona, a ne netko drugi”. Dokazat će, rekao je, da su članovi obitelji Dominić namjerno, a nekad i nenamjerno, prikrivali istinu o sebi i lagali okolini. Smiljana, istaknuo je, nije dužna dokazivati tko je ubio njezinu sestru. Jasmina je bila studentica, a trag joj se izgubio 2000. godine. No, obitelj je njezin nestanak prijavila tek u kolovozu 2005., što je dovelo do svađe između Smiljanine i Jasminine majke Katarine i njezina brata kojemu nije bilo jasno zašto se tako dugo čekalo s potragom za njegovom nećakinjom. Ispitani su i prvi svjedoci koji su poznavali obitelj Dominić.

Jasminin prijatelj Romeo Kanižaj rekao je da ju je posljednji put vidio tijekom zime 1999. godine, i da je Jasmina u nekoliko navrata odlazila raditi u Njemačku, a radila je i kao konobarica. Njezinu sestru Smiljanu znao je viđati i sjeća se da ga je jednom zamolila da joj posudi novac, što je odbio. Nikad s Jasminom nije pričao o problemima u obitelji. Prijatelj Smiljanina supruga Ivice Dražen Palfi ispričao je da se Jasmine sjeća jer je radila kao konobarica, a vidio ju je posljednji put u rujnu 2000.

Ponovio je ono što je rekao u istrazi – da je Smiljana bila sklona lažima i manipulacijama. – Prema novcu se ponašala neodgovorno, išla je gotovo svakodnevno u kladionice – rekao. Za njihova oca Martina Dominića rekao je da je bio dobričina i da je bio sklon alkoholu. Nije bio agresivan. Martin je govorio da je Jasmina u Francuskoj, a da su joj dokumenti ostali doma. Bio je sportaš od glave do pete. Svjedok je čuo da je jednom Smiljana rekla da je sestra u Francuskoj, i stekao je dojam da se ljutila što ju ispituju za sestru. Ispričao je i kako su on, Smiljana i njezin suprug pred Uskrs 2001. otputovali u Mađarsku, a Smiljana je imala Jasmininu osobnu i putovnicu.

Sjedio je iza suvozačeva mjesta i vidio je da drži sestrine dokumente u krilu. Policija ih je propustila, a kad ju je pitao kako to da ima sestrine dokumente, rekla je da su slične i da je Jasmina ostavila doma dokumente. On i Smiljanin suprug Ivica i nakon njezina uhićenja znaju povremeno popiti piće i popričati o poslu, nogometu… Rekao je da su odnosi majke Katarine i njezina brata Drage, Smiljanina i Jasminina ujaka, narušeni. Svjedokinja Josipa Vugrinec, koja godinama poznaje Smiljanu, rekla je da je Smiljana domaćica i majka, te da je povremeno bila pod stresom. Jasmina je bila dobra sportašica. – Obje su bile lijepo odgojene – rekla je. Posljednji put vidjela je Jasminu u ljeto 2000. u njihovoj kući.

Kad je nakon toga pitala Smiljanu za sestru, rekla je da je dobro, da je u Zagrebu i da vikendom dolazi doma. Ne sjeća se je li Jasmina imala dečka. Otac Martin je, veli, bio dobar čovjek i radišan, radio je često na terenu, pa je izbivao iz kuće i dolazio preko vikenda. – Znao je popiti, nisam čula da je bio agresivan – rekla je. Naknadno se sjetila da joj se Smiljana požalila na agresivnog oca. Znao je otići u kladionicu – rekla je.

Čula je da je i Smiljana odlazila u kladionicu, ali nije to osobno vidjela. Je li vidjela škrinju? Sjeća se da je bila u hodniku. – Kad sam zadnji put vidjela Jasminu, bila je kratko ošišana, nisam pričala s njom. Bila je malo čudna, sakrivala se predam mnom – sjeća se. Je li znala da je Jasmina bila u vezi s oženjenim muškarcem, pitao je Smiljanin branitelj.

– Nisam – odgovorila je. Nije čula ni da je Jasmina prekinula studij i da je kuća Dominićevih bila na javnoj dražbi. Nije s članovima obitelji pričala o financijskim problemima. Otac Martin je, rekla je, favorizirao Jasminu i često je govorio o njoj. Majka Katarina je radila u Austriji i znala je dolaziti za blagdane. Suđenje se nastavlja u četvrtak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije