Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
SPOR OKO PREKOVREMENIH Liječnik tužio čakovečku bolnicu zbog manje isplaćenih plaća. Sud stao na njegovu stranu
Miroslava Novak; Duško Jaramaz/Pixsell

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

SPOR OKO PREKOVREMENIH Liječnik tužio čakovečku bolnicu zbog manje isplaćenih plaća. Sud stao na njegovu stranu

Bolničkom liječniku Županijska bolnica Čakovec mora isplatiti više od 80.000 kuna...

Općinski sud u Čakovcu javno je objavio sadržaj nepravomoćne presude donijete u srijedu, 2. listopada, kojom se Županijskoj bolnici Čakovec (u nastavku 'bolnici') nalaže da bolničkom liječniku isplati 61.788,11 kuna s osnova prekovremenih sati, posebnih uvjeta rada, iznimne odgovornosti, naknada za korištenje godišnjeg odmora te naknade za sate bolovanja, s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama. Sud je također odredio kako bolnica mora tužitelju isplatiti i troškove sudskog postupka u iznosu od 21.750 kuna.

Tužitelj je u tužbi istaknuo kako je u bolnici zaposlen od 1. prosinca 2013. godine kao specijalist ginekologije i opstetricije.

- Imam pravo na dodatke, i to kumulativno, za posebne uvjete rada i za rad gdje je iznimna odgovornost za život i zdravlje ljudi. Ti dodaci isplaćivani su mi za redovno radno vrijeme, no nisu za prekovremene sate. Također, bolnica mi nije isplaćivala puni iznos plaće prije korištenja godišnjeg odmora pa sam tako ostao zakinut i za puni iznos naknade za godišnji odmor i bolovanje - napisao je u tužbi.

Bolnica je u odgovoru na tužbu navela da se tužbenom zahtjevu protivi u cijelosti.

- Tužitelju smo plaću isplaćivali sukladno zakonskim odredbama. Osnovna plaća uvećava se fiksnom postotku na redovnu osnovnu mjesečnu plaću, ne na ostvarene radne sate. Dodaci na na posebne uvjete rada su fiksni iznosi, ne ovise o broju efektivno odrađenih sati. Što se prekovremenih sati tiče, oni se isplaćuju isključivo na osnovnu plaću, bez uvećanja na ime drugih dodataka - stoji u odgovoru bolnice na tužbu.

Nakon sagledavanja svih dokaza i provođenja financijsko-knjigovodstvenog vještačenja, sud je zaključio kako je tužitelj tijekom prekovremenog rada obavljao iste poslove kao i u okviru redovnog radnog vremena te mu stoga svi dodaci i uvećanja, koji se računaju u odnosu na iznos osnovne plaće, pripadaju za sve efektivno odrađene sate rada.

- Iz odredbi kolektivnih ugovora i zaključenih ugovora o radu, koeficijenta složenosti poslova i dodataka na plaću tužitelju, prema stajalištu suda ne proizlazi da bi se ti dodaci isključivali sa prekovremenim radom - stav je Općinskog suda u Čakovcu utemeljen na stajalištu Vrhovnog suda iz 2017.

U nastavku sud navodi kako je tužitelju, upravo stoga što mu nisu bili obračunati svi dodaci na prekovremeni rad, isplaćivana manja plaća pa ima i pravo na razliku u plaći s osnove naknade za godišnji odmor, te naknade za bolovanje.

- Slijedom iznijetog sud je ocijenio zahtjev tužitelja za isplatom utuženih dodataka na plaću za posebne uvjete rada te zbog iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi kao i naknadu za godišnji odmor te bolovanje osnovanim - zaključak je Općinskog suda u Čakovcu.

Županijska bolnica u Čakovcu, s obzirom da je u sporu izgubila, mora platiti i trošak sudskog postupka koji iznosi 21.750 kuna. Stranke u sporu na odluku suda mogu se žaliti u roku od 8 dana.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!