Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
OGLASILA SE POLICIJA 'Sve smo radili po zakonu, liječnica je opravdano kažnjena s 5.000 kuna'
Davor Puklavec/PIXSELL

NESREĆA NA NAPLATNIM KUĆICAMA

OGLASILA SE POLICIJA 'Sve smo radili po zakonu, liječnica je opravdano kažnjena s 5.000 kuna'

- Od liječnice je zatražena dostava zdravstvenih podataka vozača, a ona je to odbila pravdajući se liječničkom tajnom. No, po zakonu je to bila dužna učiniti - kažu iz MUP-a

S obzirom na brojne medijske napise vezane za priopćenje Kordinacije Hrvatske obiteljske medicine u odnosu na obvezu i odgovornost liječnika u slučaju smanjenja sposobnosti vozača, a potaknutih prometnom nesrećom koja se dogodila na naplatnim kućicama Sv. Helena, smatramo nužnim pojasniti odredbe zakona spomenutih u medijskim napisima - oglasili su se iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Vezana vijest

Nesreća LIJEČNICA ISTRAUMATIZIRANA NESREĆA NA NAPLATNIM KUĆICAMA Liječnica vozača iz Čakovca sve htjela predati policiji, oni banuli u ordinaciju

- Odredbama članka 233. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15, 108/17, 70/19), propisano je da ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje više nije sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabrani liječnik dužan je, uz upozorenje bolesniku o tome, obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište odnosno privremeno ili stalno boravište.
 
Odredbom članka 10. Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače (NN 137/15, 132/17), kojeg temeljem zakonske ovlasti donosi ministar zdravstva, liječnik je dužan poslati izvješće o promjeni zdravstvenog stanja ako vozač boluje od bolesti ili stanja koja, prema istom Pravilniku, predstavljaju zdravstvenu zapreku za sigurno upravljanje vozilom.
 
Po primitku izvješća liječnika o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vozača, policijska uprava ili postaja upućuje vozača na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled. Ukoliko se na izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu utvrdi da je vozač nesposoban ili ograničeno sposoban za vozača, donosi se rješenje o oduzimanju vozačke dozvole u postupku propisanom Zakonom o općem upravnom postupku.
 
Napominjemo da liječnici uglavnom poštuju zakonsku obvezu o obavještavanju policijskih uprava i postaja o postojanju bolesti ili invalidnosti vozača radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom. Tako je u 2017. godini zaprimljeno 897 obavijesti, u 2018. godini 821 obavijest, a u razdoblju siječanj - lipanj 2019. godine zaprimljene su 742 obavijesti.

Vezana vijest

Prometna nesreća Sveta Helena NESREĆA KRAJ SVETE HELENE KAŽNJENA U REKORDNOM ROKU Liječnica iz Čakovca se žalila na prvostupanjsku presudu

U konkretnom slučaju vezanom za prometnu nesreću koja se 11. srpnja dogodila na naplatnoj postaji Sv. Helena, zbog sumnje policije da vozač koji je osumnjičen za kazneno djelo nije zdravstveno sposoban za sigurno upravljanje motornim vozilima, od njegove liječnice iz Čakovca zatražena je dostava njegovih zdravstvenih podataka.

Budući je liječnica to odbila pravdajući se liječničkom tajnom, zagrebačka je policija pokrenula izvide te kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je liječnica povrijedila odredbe iz članka 233. stavka 3. navedenog Zakona. Temeljem naredbe Općinskog suda u Čakovcu policijski službenici PU međimurske, uz potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta, izuzeli su traženu liječničku dokumentaciju koju im je tom prilikom navedena liječnica predala. 

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđena je osnovana sumnja da je liječnica počinila prekršaj iz članka 233. stavka 3. kažnjivo po stavku 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama zbog čega je protiv lliječnice pokrenut prekršajni postupak izdavanjem obaveznog prekršajnog naloga s izrečenom novčanom kaznom u iznosu od 5000,00 kuna - poručuju iz MUP-a.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5941

Reci što misliš!