Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
VINSKA PREVARA KOD SUSJEDA Poduzetnik prevario vinara za 278.000 kuna i pobjegao u Irsku
Ilustracija/Ivica Galovic/PIXSELL

VINA PLASIRAO U DALMACIJU

VINSKA PREVARA KOD SUSJEDA Poduzetnik prevario vinara za 278.000 kuna i pobjegao u Irsku

Preuzeo je vino, a na upite zašto kasni s plaćanjem, počeo se pravdati da je zapao u manje financijske probleme i da u Irskoj dogovara nove poslove. Ubrzo se prestao javljati...

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv propalog poduzetnika Damira A. iz Ivanić-Grada, već prije osuđivanog na sudovima u Čakovcu, Ivanić-Gradu i u Mađarskoj zbog pronevjere i kršenja propisa o strancima.

Ovaj put tereti ga se da je u razdoblju od lipnja do 10. srpnja 2017. kao direktor sa suvlasnikom vinarije u Brezničkom Humu dogovorio poslovnu suradnju i sklopio ugovor na temelju kojeg je obavljena kupoprodaja veće količine vina. Direktor je predao tri bjanko zadužnice, svaku na 100.000 kuna, i obvezao se da će račun platiti u roku od 45 dana svrhu, iako je bio svjestan financijskih problema i predstojeće blokade žiro računa. Suvlasnik vinarije provjerio je podatke o kupcu i kako nije uočio ništa što bi ukazivalo na probleme, isporučio je vino vrijedno 293.451 kunu.

No, plaćeno je samo 15.000 kuna, pa je vinarija prijavila da je oštećena za 278.000 kuna. Direktor se na ispitivanju branio šutnjom. S vinarom se upoznao na vinarskom sajmu i javio mu se s namjerom da kupi veću količinu vina koje bi u turističkoj sezoni plasirao u Dalmaciji.

Preuzeo je vino, a na upite zašto kasni s plaćanjem, počeo se pravdati da je zapao u manje financijske probleme i da u Irskoj dogovara nove poslove. Ubrzo se prestao javljati. Aktivirane su zadužnice, no iz Fine je vinariji stigla obavijest da su tek 14. u redu naplate, a da je dug tvrtke već oko 1,5 milijuna kuna. Račun tvrtke iz Ivanić-Grada je završio u blokadi, a 2018. proglašen je i stečaj. Direktor ima prijavljeno prebivalište u Irskoj.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!