Napustio nas pjesnik i prevoditelj Milivoj Slaviček

U osamdeset i četvrtoj godini u Zagrebu je umro pjesnik i prevoditelj Milivoj Slaviček. Rođen je 24. listopada 1929. u Čakovcu, pučku školu pohađao je u Prelogu, a Gimnaziju i Filozofski fakultet završio je u Zagrebu.

Najzapaženija i do danas najcitiranija pjesma tog antologijskog pjesnika je “Vrijeme je da se događa napokon čovjek”. Slaviček je jedan od utemeljitelja HDZ-a i jedan od “barakaša”. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman postavio ga je za prvog hrvatskog veleposlanika u Poljskoj, zbog Slavičekovog vrsnog poznavanja poljskog jezika.

Rijetki znaju da je predložio da se u tekst hrvatske himne ubace riječi “sinje more svijetu reci”, što je i prihvaćeno. Slaviček je dao iziniman obol osnivanju prvih ogranaka Hrvatske demokratske zajednice po Hrvatskoj, a međimurski HDZ naročito je ponosan što je utirao put Domovini, te bio jedan od osnivača HDZ-a u Međimurju. 

Posljednji ispraćaj Milivoja Slavičeka bit će u ponedjeljak, 12. studenoga u zagrebačkom krematoriju na Mirogoju u 12,55 sati, a polaganje urne u petak, 16.studenoga na gradskom groblju u Prelogu.

Izraze najiskrenije sućuti cijeloj obitelji uputili su župan Međimurske županije Ivan Perhoč i HDZ Međimurja sa svojim predsjednikom Darkom Horvatom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije