Fotogalerija iz ptičje perspektive, otvorene međimurske ceste

Danas u 13.30 sati u oba smjera za promet vozila otvorena je državna cesta Nedelišće – Varaždin, lokalna cesta Pušćine – Gornji Hrašćan te granični prijelaz Trnovec – Središće ob Dravi.

U 14.40 sati otvorena je državna cesta Donja Dubrava – Podravska Selnica.

Granični prijelaz Sveti Martin na Muri (pogranični promet) i dalje je za sav promet zatvoren. Iz Policijske uprave međimurske mole građane da za prijelaz državne granice koriste obližnje granične prijelaze.    

FOTO: Popustila brana između Pušćina i Gornjeg Hrašćana

Fotograf Pixsella Vjeran Žganec – Rogulja danas je opet “bio u zraku” te fotografijama (galerija pri dnu članka) zabilježio jutrošnje stanje u Pušćinama koje je jučer bilo pogođeno poplavama.

Počelo ispumpavanje vode u Pušćinama

Situacija u jučer poplavljenom dijelu naselja Pušćine i dalje se normalizira. Kao što je bilo najavljeno, danas oko 10 sati počelo se s ispumpavanjem vode s poplavljenog područja. Hrvatske vode za tu su namjenu dopremile pumpe velikog kapaciteta, no zbog niske razine vode na poplavljenom području, one rade sporijim tempom. Djelatnici Hrvatskih voda stoga kanaliziraju vodu u najniže točke kako bi voda s poplavljenog područja brže oticala.

Počelo se i s ispumpavanjem vode iz poplavljenih kuća i podruma, najprije u dijelu Pušćina gdje se voda već povukla. Sve potrebne ekipe i dalje su na terenu, a tako će biti sve dok se situacija u potpunosti ne normalizira.

Općina Nedelišće osigurala drva za ogrjev i jednokratne financijske pomoći

Stanovništvo poplavljenog dijela Pušćina danas prijepodne obišli su djelatnici Općine, Centra za socijalnu skrb Čakovec, Crvenog križa, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć te patronažna služba Doma zdravlja Čakovec. Kako su izvijestili, nije bilo potrebe za većim intervencijama. Centar za socijalnu skrb zbrinuo je jednu obitelj koja je zbog nemogućnosti boravljenja u poplavljenom stambenom objektu smještena kod udomiteljske obitelji na području Međimurja. Centar poziva sve građane kojima su kuće poplavljene, da im se u slučaju potrebe za jednokratnom financijskom pomoći jave. Općina Nedelišće za pet obitelji osigurala je drva za ogrjev, a za 15 će sutra isplatiti jednokratne financijske pomoći. Isplatit će se i 3 pomoći za kupnju stočne hrane.

Zbrinjavaju se i lešine uginulih domaćih i divljih životinja

Na teren je izašao i glavni veterinarski inspektor Međimurske županije Ljubomir Kolarek kako bi se zbrinule lešine uginulih domaćih i divljih životinja te provela asanacija terena. Sutra će se kod kućnog broja Čakovečka 88 u Pušćinama postaviti kontejner u koji će sanitarni tehničari i građani moći odlagati životinjske ostatke i pokvarenu hranu.

Ne pijte vodu iz hidrofora!

Građani se upozoravaju da ne piju vodu iz bunara i hidrofora, već isključivo iz javnog vodovoda ili originalno flaširanu vodu. Kako bi se osigurala dostatna opskrba pitkom vodom, Međimurske vode će na javnim hidrantima omogućiti direktno korištenje pitke vode. Inače, kvaliteta pitke vode na vodocrpilištu u Nedelišću, kao i u javnoj mreži kroz Pušćine kontinuirano se ispituje te je u potpunosti zdravstveno ispravna za piće. Vodocrpilište u Nedelišću jučer nije bilo ugroženo, a najkraća udaljenost od poplavljenog područja bila je 300 metara. Zavod za javno zdravstvo MŽ uzeo je dodatne uzorke vode za analizu, a obrada je u tijeku. Propisane su i protuepidemijske mjere za sprečavanje crijevnih zaraznih bolesti na poplavljenim područjima.

Protok Drave danas u 12 sati na ulasku u Hrvatsku iznosio je 801 m3/s, na HE Varaždin 1.215 m3/s, na HE Čakovec 1.267 m3/s, a na HE Dubrava 1.281 m3/s. To je znatno manje od jučer zabilježenog povijesnog protoka od 3.300 m3/s. Vodostaj rijeke Mure kod Murskog Središća iznosio je 364 cm te je u opadanju. Tijekom noći nije prešao granicu od 410 cm kada se proglašavaju izvanredne mjere od poplave.

>>> Jučerašnje fotografije “iz zraka” možete pogledati klikom ovdje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije