CENTAR ZA KULTURU

TRIBINA ČČ U Čakovcu gostuje glumačka družina Histrion s glazbenom komedijom Famozna

Famozna je glazbena komedija temeljena na istinitoj priči o astronomskom uspjehu najgore operne pjevačice na svijetu koju glumi Anja Šovagović

Na Tribini Čakovec četvrtkom 14. veljače u 20 sati gostuje glumačka družina Histrion s glazbenom komedijom Famozna. Redatelj je Krešimir Dolenčić, a izvođači su Anja Šovagović Despot, Zoran Gogić, Ivana Lazar/Marija Kuhar Šoša, Fabijan Komljenović, Vanja Matujec i Marija Sekelez.

Famozna je glazbena komedija temeljena na istinitoj priči o astronomskom uspjehu najgore operne pjevačice na svijetu. Premijerno je izvedena 2005. godine u Birmingham Repertory Theatreu, a radnja joj je smještena u New York  40-ih godina prošlog stoljeća.

Predstava opisuje Florence Foster Jenkins, rođenu Narcissu Florence Foster – entuzijastičnu sopranisticu koja je zapravo postala slavna zbog svoje potpune pjevačke nesposobnosti. Rođena je u bogatoj obitelji i od malena je željela pjevati i studirati glazbu u inozemstvu, no roditelji joj nisu željeli omogućiti studij. Nakon očeve smrti, uz pomoć nasljedstva došla je do sredstava koja su joj omogućila pjevačku karijeru u Philadelphiji.

Jenkins nije imala nimalo smisla za ritam i intonaciju, i teško je držala tonove pa se njezin privatni učitelj prilagođavao njenim pogreškama u ritmu i tempu. Unatoč tome, ili baš zbog tog neobičnog načina pjevanja, Florence je postala izuzetno popularna.
Publika ju je voljela zbog zabave, a ne zbog njezinih pjevačkih sposobnosti, iako je Jenkins bila potpuno uvjerena u veličinu svoga talenta.

Postala je istaknuta glazbena kultna figura u New Yorku tijekom 1920-ih, 1930-ih i 1940-ih. Cole Porter, Gian Carlo Menotti, Lily Pons, Sir Thomas Beecham i druge slavne osobe bile su njezini obožavatelji. (Izvor informacija: www.histrion.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije