Vijesti / Crna kronika
Crna kronika

NAPETO U MEĐIMURJU, STIGAO I RTL

VIDEO Prosvjed u Držimurcu zbog Roma: 'To ne rade svi nego pojedinci'

'Dolaze iz susjednog sela dolaze kradu što stignu - od novca, nakita do pilića i povrća. Otuđili su jednom prilikom i vatrogasno vozilo. Ovi mlađi od 14 i 15 godina teroriziraju naše mještane, pogotovo starije i djecu'

'U strahu za vlastiti život', tako atmosferu u svom kraju opisuju mještani međimurskog naselja Držimurec - uznemiravaju ih stanovnici iz susjednog sela - i jedan palikuća. Kažu da mlađi pojedinci iz Piškorovca kradu novac, nakit, životinje pa i vozila, a u osam godina dogodilo se isto toliko požara.

Vezana vijest

Prosvjed u Držimurec - Strelcu: Građani revoltirani i u strahu zbog piromana i lopova MJEŠTANI DRŽIMUREC - STRELCA NA NOGAMA DOSTA JE TERORA! 'Stariji i djeca ne usude se izlaziti na ulicu, postalo je neizdrživo'

Držimurec je naizgled mirno međimursko selo. No, ulice su često prazne zbog straha, kažu mještani koje smo zatekli u radnoj akciji. 

"Došlo je do toga da starije i mlađe osobe ne mogu više u dućan. Nisu sigurne kada idu u dućan, na groblje. Katastrofa. Postalo je jednostavno nepodnošljivo", ističe Dejan Horvat, predsjednik mjesnog odbora Držimurec-Strelec.

Iz susjednog sela, kaže, dolaze i kradu što stignu - od novca, nakita do pilića i povrća. Otuđili su im jednom prilikom i vatrogasno vozilo. "Ovi mlađi od 14 i 15 godina teroriziraju naše mještane, pogotovo starije i djecu".

U tom mjestu živi 700-injak ljudi, a posljednja kuća izgrađena je prije 25 godina. "To je žalosno. Pa gdje nam je mladost, budućnost kakva za mlade? Nema toga tu!", kazala  je Nadica iz Strelca.

S višegodišnjim neslaganjem između dvaju susjednih sela upoznati su svi, ali nitko ne preuzima odgovornost.

"To ne rade svi, cijela populacija nego pojedinci. Ja bih istaknuo da bi policija trebala raditi prevenciju", kazao nam je Safet Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Piškorovec.

Iz policije kažu kako pak obilaze ova mjesta svakodnevno. "Po tom pitanju smo većinu tih počinitelja kaznenih djela zatvorili. Tu smo što se tiče policije mi poduzeli sve što se treba da riješil", ističe Nenad Risek, glasnogovornik PU Međimurske.

Problemi zbog susjedna sela, ali i dugogodišnja drama zbog susjeda iz vlastitog. 33-godišnjak zapalio je obitelji Sakač štagljeve i nekoliko pilića - šteta 250 tisuća kuna. 

"Kako sam se ja tu mučila kao Isus na križu, koliko sam truda uložila za štagljeve...
Luda sam ne mogu se ni prisjetiti toga od muke", kazala nam je Jelena Sakač iz Držimurec-Strelca.

Tišinu u selu mještani i dalje žele, ali kažu -  zbog mira, a ne terora. Pogledjate RT-ovu reportažu iz Međimurja.

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci