Danijel Horvat dao iskaz: “Vesna je moj život pretvorila u pakao”

Progonila ga je više od šest godina. Bila je opsjednuta njime. I smatrala je da je on idealan muškarac za nju. Imala je viziju da će joj jednog dana biti suprug. A vrhunac tog uvjerenja bio je kada je prije koju godinu otišla u matični ured u Čakovcu kako bi zakazala vjenčanje s njim. Matičaru je dala njihove podatke, a vjenčanje do kojeg nikada nije došlo čak je i platila.


Prva zamahnula batom

Ti detalji isplivali su u istrazi ubojstva Vesne Hajdarović (53), za čiju se smrt sumnjiči bivši svećenik Danijel Horvat (36). Osumnjičen je za teško ubojstvo koje je počinio na vrlo podmukao način, a sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda odredio mu je istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke te teških okolnosti počinjenja djela.

Pretpostavlja se da ju je 5. veljače namamio u podzemnu garažu u II. Barilovićkoj ulici u Zagrebu, gdje ju je nakon kraće svađe ubio rukama i kuhinjskim batom za meso. Prije toga je zatvorio i zaključao vrata garaže, a uhićen je ubrzo nakon zločina. No Horvat je u iskazu pred policijom cijeli događaj opisao drukčije.

Kazao je da ga je Vesna Hajdarević proganjala godinama, zbog čega je i zatražio da se nađu na kavi u Ozaljskoj ulici. Nakon što su se našli, pješice su otišli do zgrade na Trešnjevci u kojoj je Horvat stanovao sa suprugom Katarinom i njezinim sinom iz prvog braka, a u kojoj nije bio više od mjesec dana. U vrijeme kada je Katarina Horvat bila na poslu, a sin u školi, Horvat se s Vesnom Hajdarović spustio u podzemnu garažu. Tamo su pokušali razgovarati.

Vesna Hajdarović mu je po tko zna koji put rekla da neće odustati od njega te da će on jednog dana biti njezin suprug. U jednom trenutku pokušala ga je i zagrliti pa ju je odgurnuo. V. Hajdarović je, tvrdi Horvat, zatim s poda garaže uzela kuhinjski bat za meso i zamahnula prema njemu. Počeli su se tući i hrvati. Uspio joj je oteti drveni bat i počeo ju udarati. Dok je nije ubio. Odgovarajući što je bat za meso radio u garaži, Horvat je kazao da ga je on tamo donio tri mjeseca prije.

– Bio je raskliman pa mi je supruga rekla da ga popravim. Odnio sam ga u garažu, ostavio na podu i zaboravio na njega – navodi Horvat u iskazu. Opisao je i kako je upoznao V. Hajdarović te kako je to poznanstvo njegov život pretvorilo u pakao. Prema Horvatovim riječima, V. Hajdarović ga proganja od 2007., iz vremena dok je još bio svećenik u Družbi misionara Krvi Kristove. Kada su se upoznali, ona se baš bila razvela i okrenula duhovnosti.

– Emocionalno se jako vezala za mene. Ja sam je izbjegavao, no ona me progonila. Noćima je zimi znala sjediti na klupici pred kućom, nazivala me neprestano i govorila da ću joj biti suprug. Govorila je da neće nikada odustati, a kada se nisam obazirao, počela me klevetati i govoriti da sam bludnik – kazao je Horvat.

Još je gore postalo 2012., kada se razredio, preselio u Zagreb i oženio. V. Hajdarović na neko je vrijeme izgubila Horvatov trag pa je zvala njegove roditelje. Kada je otkrila gdje živi, ponovno je počela dolaziti, a njegove fotografije lijepila je po njegovim ulaznim vratima. Na koncu mu je, tvrdi Horvat, počela prijetiti smrću, zbog čega ju je prijavio policiji.

Prijava je urodila plodom jer je dobila zabranu prilaska, a zbog prijetnje i nametljivog ponašanja, lani u ožujku bila je uvjetno osuđena na godinu dana zatvora, uz rok kušnje od tri godine. To ju je primirilo do kraja 2013., kada mu je ponovno počela slati mailove. Njezina opsesija bivšim svećenikom za kojeg se željela udati na kraju je završila okrutnim ubojstvom.

– Strašno me pogodilo ovo što se dogodilo Vesni. Bilo bi mi lakše da je poginula u prometnoj nesreći ili umrla od bolesti nego završila na ovakav način – kaže Željko Kneklin iz Mačkovca pokraj Čakovca, brat pokojne Vesne Hajdarović koju je posljednji put vidio prije pet godina.


Često mijenjala adrese

Kontakti su se prorijedili otkako su im ‘90-ih umrli roditelji. Otac je poginuo u prometnoj nesreći, a nakon nekoliko godina od bolesti srca umrla je majka.

– Sestra i ja sreli bismo se u gradu i pozdravili. Kad sam otišao raditi u inozemstvo, još smo se manje viđali – kaže brat. On i Vesna djetinjstvo su proveli u međimurskom selu Zasadbregu. Vesna je završila srednju ekonomsku školu u Čakovcu i radila je jedno vrijeme u uredu u bivšem GK Međimurju, građevinskoj tvrtki.

– Gdje je živjela nakon razvoda, ne znam. Mijenjala je adrese – ističe Željko Kneklin. O Vesni malo zna i njezina sestrična iz Šenkovca. Kaže da ju je zadnji put srela prije tri godine, na jednom sprovodu.

– O njezinoj nakani da se uda za Danijela Horvata obitelj nije ništa znala. Baš kao ni u Uredu državne uprave Međimurske županije gdje nemaju zabilježeno da je Vesna Hajdarović u bilo kojem njihovu matičnom uredu prijavila namjeru sklapanja braka s Horvatom. Sama to, objašnjavaju, i ne bi mogla učiniti jer papire moraju potpisati i ženik i nevjesta, uz predočenje dokumenata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije