Zašto policajcu na bolovanju već ranije nije oduzeto službeno oružje!?

U nedjelju, 26. lipnja oko 11 sati u Svetoj Mariji, kao što smo već pisali, u Ulici Vladimira Nazora, 46-godišnji Gorazd Novak, policijski službenik Policijske uprave međimurske, Postaje prometne policije Čakovec (na dugotrajnom bolovanju) zbog narušenog odnosa u ljubavnoj vezi, iz službenog je pištolja usmrtio svoju 52-godišnju partnericu Božicu Mustač, zaposlenicu Policijske uprave međimurske i njezinu 39-godišnju nećakinju Andreju Barić iz Hodošana.

>>> DVOSTRUKO UBOJSTVO: Muškarac usmrtio dvije ženske osobe
>>> Prometni policajac ubio dvije žene pred očima malog djeteta
>>> VIDEO Ovo je policajac koji je hladnokrvno ubio kolegicu i njezinu nećakinju
>>>
‘Čuo sam pucnjave i cviljenje. Potrčao sam i vidio susjeda da se hrva s nekim’
>>> Narušena ljubavna veza poremetila um policajcu Gorazdu Novaku

U trenutku ubojstva u automobilu kojim su se žrtve dovezle do obiteljske kuće, nalazio se petogodišnji sin 39-godišnjakinje, koji nije ozlijeđen. O dvostrukom ubojstvu u Svetoj Mariji na današnjoj konferenciji za medije govorili su načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić i voditelj poslova službe kriminalističke policije Zdravko Kolarić koji je tom prigodom kazao kako se još uvijek poduzimaju mjere u istrazi kojima će tijekom sljedećih dana raščistiti i utvrditi činjenice koje su dovele do dvostrukog ubojstva.

– Ono što za sada možemo reći je to da se Novak nakon počinjenih ubojstava pokušao udaljiti s mjesta zločina, no do dolaska policije uspjeli su ga zadržati Vladimir Pintar, inače djelatnik Policijske postaje Prelog, koji je u tom trenutku bio izvan dužnosti te Mario Gašparić koji također živi u toj ulici.

Pintar, 35-godišnji policijski službenik tom je prigodom lakše ozlijeđen jer se počinitelj do određene mjere opirao, no već spomenuti muškarci uspjeli su mu oduzeti oružje kojim je počinjen zločin tako da nije moglo doći do stradavanja trećih osoba – rekao je Kolarić. Njemu, ali i zaposlenicima PU međimurske koji to zatraže, bit će pružena psihološka pomoć od stručnih kolega psihologa iz Zagreba.

Potvrđeno je i to da je ubojica prije dvostrukog ubojstva mobitelom kontaktirao svoju partnericu te da je žrtve pratio automobilom do mjesta ubojstva, rodne kuće Božene Mustač u Svetoj Mariji.

Bolest ubojice nije bila psihičke naravi, izdan nalog za istragu o tomu je li bilo potrebno pokrenuti postupak oduzimanja službenog oružja

O razlozima dugogodišnjeg bolovanja i ne oduzimanja službenog oružja načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić ističe kako je uhićeni policajac već tri godine na bolovanju zbog teške bolesti, i da nije riječ o psihičkoj bolesti, (neslužbeno je iz izvora bliskih počinitelju riječ o leukemiji), i jedino zbog tog razloga oružje nije bilo oduzeto.

No, ono što moram istaknuti, nastavlja Gosarić je to, da sam izdao nalog službenicima za zakonitost postupanja Policijske uprave međimurske da provjere sve navode oko držanja i eventualnog oduzimanja oružja i da ćemo po završetku te istrage dati sve informacije radi li se u cijelom postupku o nečijoj stegovnoj odgovornosti.

Naime, kako je još kazao načelnik PUM-a, neposredni rukovoditelj dužan je pratiti i brinuti se o zdravstvenom stanju svojeg djelatnika. Ako se ocijeni da je zdravstveno stanje djelatnika takvo da on ne može imati oružje, onda se ono oduzima i pohranjuje.

U ovom slučaju radilo se o trogodišnjem bolovanju koje nije bila psihičke naravi i neposredni rukovoditelj nije ocijenio kako bi bilo potrebno oduzeti službeno oružje. Još jednom napominjem, kaže Gosarić, kako ćemo ispitati kompletne navode vezane uz držanje službenog oružja i pokrenuti eventualni postupak ukoliko se utvrdi disciplinska odgovornost.

Krunoslav Gosarić kazao je i kako je Policijska uprava međimurska uložila dosta truda kako bi mu pomogla i olakšala samo liječenje. Naime, između ostalog pomoć se sastojala i u pomoći preko policijske zaklade solidarnosti, kada su prikupljena određena financijska sredstva koja su uručena Novaku.

Tako su u dva navrata i sami djelatnici međimurske policije prikupljanjem dobrotvornih priloga pomagali u rješavanju djela troškova liječenja, a posljednja akcija održana je prije nepuna dva tjedna. – Stoga moram još jednom istaknuti kako ništa nije upućivalo na to kako bi on pukušao iskazati bilo kakvu namjeru o počinjenju onoga što se sada nažalost dogodilo – rekao je Gosarić.

Između ubojice i 52-godišnje žrtve postojala je dugogodišnja ljubavna veza o kojoj su tek rijetki znali

Na konferenciji je također rečeno, kako se radilo o ljubavnoj vezi ubojice i ubijene 52-godišnjakinje koja je držana u tajnosti u njihovoj radnoj sredini i samo su najbliže osobe, odnosno vrlo mali krug ljudi je znao za njihov ljubavni odnos koji je bio višegodišnji.

Stoga se najvjerojatnije i motiv ubojstva krije u nekakvim narušenim odnosima, no načelnik ističe kako do počinjenja zločina u policiji nije zaprimljena bilo kakva prijetnja prema ubijenoj službenici, posebno ne od strane uhićenog policajca.

Protiv 46-godišnjaka podnijet će se kaznena prijava Županijskom državnom odvjetniku u Varaždinu zbog počinjenja kaznenih djela teškog ubojstva, ubojstva i dovođenja u opasnost života i tijela općeopasnom radnjom ili sredstvom, te će u zakonskom roku biti predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske, odnosno sucu istrage s prijedlogom da mu se odredi zadržavanje u istražnom zatvoru.

U prostorijama PU međimurske danas je otvorena i knjiga žalosti za preminulu Božicu Mustač.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije