A. Hampamer: Predane prijave za nezakonitosti u Udruzi Prijatelji

Zbog raskola među volonterima Udruge za zaštitu životinja Prijatelji iz Čakovca, koji su se podijelili u dva tabora, sklonište za napuštene pse kod carinskog odvojka našlo se u velikim problemima. Raskol se dogodilo na izvanrednoj godišnjoj skupštini na kojoj su natpolovičnom većinom glasova s popisa članova izbrisane su tri članice koje su upozoravale na nepravilnosti u radu udruge i navodnu pronevjeru novca iz donacija za azil.

Jedna od izbačenih članica je Aleksandra Hampamer koja u razgovoru za naš portal kaže da su podnijete prijave nadležnim tijelima. U Udruzi Prijatelji pak kažu da su upravo izbačene članice bile zadužene za poslove poput vođenja financija.

– Čim su izbačene, počele su stizati prijetnje prijavama i inspekcijama. Našle su se uvrijeđene i zakomplicirale rad udruge – kaže Ivana Zagorec, jedna od volonterki u udruzi o čemu smo izvijestili na eMedjimujre.hr portalu.

eMedjimurje.hr: Da li nam možete reći nešto više o izvanrednoj skupštini u Udruzi Prijatelji koja je održana prošli utorak?

– Izvanredna skupština Udruge Prijatelji održana je na inicijativu 1/3 članova Udruge, no kako ti članovi nisu bili verificirani od strane Upravnog odbora udruge ista nije bila legitimna kao niti isključenje mene i još dvije članice iz Udruge jer prema Statutu Udruge Prijatelji, isključenje člana iz Udruge treba donijeti Sud časti kao tijelo Udruge, a ne Skupština.

Sama se Skupština sastala zbog nepravilnosti u radu Upravnog odbora, no meni se do kraja Skupštine nije dozvolilo da iznesem te nepravilnosti. Tek na traženje ostalih članova imala sam mogućnost iznijeti nepravilnosti koje sam uočila u radu Skupštine i tako upoznala ostale članove s istima.

Skupštinu je otvorila predsjednica, ali je zbog njezine bolesti nakon toga skupštinu nastavio voditi jedan član udruge što je ponovo suprotno Statutu budući da prema njemu predsjednicu mijenja zamjenica predsjednice koja je istoj Skupštini i nazočila.

eMedjimurje.hr: O kojim se nepravilnostima točno radi?

– Nepravilnosti se odnose na financijsko poslovanje udruge, nedostatak vođenja nekih evidencija u skladu sa Zakonom o udrugama te na nepravilnosti u radu tijela Udruge.

eMedjimurje.hr: Kako komentirate izjavu Ljiljane Drvar da su volonterke vodile poslove financija za Udrugu?

– Ne bih to komentirala. Prema Rješenju Ureda državne uprave zna se tko su ovlaštene osobe za upravljanje financijskim sredstvima udruge.

eMedjimurje.hr: Što se desilo s dokumentacijom vezano na podatke o cijepljenjima i čipiranjima?

– Podaci o cijepljenjima i čipiranjima nalaze se u knjižicama pasa koje su uvijek bile i pretpostavljam da i trenutno jesu u skloništu. Zbirna evidencija predana je nadležnom tijelu.

eMedjimurje.hr: Dali su podnijete prijave nadležnim tijelima i možete li reći više o tome?

– Prijave su predane Uredu državne uprave, Policijskoj upravi međimurskoj i Općinskom državnom odvjetništvu. Postupak je u tijeku.

eMedjimurje.hr: Kako i kada ste uočili da postoje nepravilnosti vezane za vođenje evidencije donacija iz inozemstva, imamo informaciju da se radi o pronevjeri u stotinama tisuća kuna?

– Tijekom svibnja sam kao članica nadzornog odbora zatražila ovlaštenje u uvid prometa po žiro računu što sam i dobila.

eMedjimurje.hr: Dali imate konkretne dokaze za nepravilnosti u trošenju novaca Udruge?
– O tome će svoje izvješće dati nadležna tijela po okončanju postupka.

eMedjimurje.hr: Volonterka Ivana Zagorec u zadnjem je intervju spomenula da su prijave počele dolaziti nakon izbacivanja nekih članova iz Udruge uključujući i Vas, što kažete na tu izjavu?

– Nakon što Skupština nije uzela u razmatranje moguće nepravilnosti u radu udruge, moja je dužnost kao člana nadzornog odbora bila da o tome obavijestim nadležna tijela.

eMedjimurje.hr: Koji su Vaši daljnji potezi?

– Sklonište i udruga Prijatelji jedno je od najvećih skloništa za napuštene životinje u Hrvatskoj. U ovom trenutku brine o 250 pasa i moja je želja da se njegov rad postavi na čvrste noge, da u upravnom odboru Udruge bude više članova koji će kontrolirati i osiguravati transparentnost poslovanja kako bismo opravdali povjerenje građana, donatora, volontera i jedinica lokalne samouprave koje su s Udrugom sklopili Ugovor o obavljanju poslova skloništa.

Isto tako, tijela Udruge trebaju raditi sukladno Statutu te se svi članovi Udruge trebaju pridržavati odluka tih tijela kao i Skupštine u cjelini. Ovo je sklonište rezultat rada mnogih članova, volontera, građana koji su se unazad jedanaest godina odricali i novaca i energije i svojeg slobodnog vremena i svima njima veliko hvala na tome, kao i ljudima koji su trenutno u skloništu i brinu da psi svaki dan dobiju hranu i vodu.

No, mi moramo razmišljati na način da su to živa bića, da smo mi odgovorni za njihove živote i stoga se trebamo voditi načelima ispravnosti u svakom trenutku našeg djelovanja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije