TKO TO RADI?

NEMIR NA GROBLJU GORNJI HRAŠĆAN Razbijaju grobove, pišaju po njima…

Na groblju u Gornjem Hrašćanu (bliže Macincu) posljednjih je tjedana napeto

Zaredale su dojave o krađama i vandalizmu. U četvrtak, 10. listopada s groblja nas je nazvao Saša Pec iz Paraga.

– Bio sam jučer zapaliti lampaše majci i sve je bilo u redu. A danas me nazvao prijatelj Marko Balog, rekao mi je da su opet sve razbacali po groblju. Radili smo u šumi, ali sam morao dojuriti – ispričao nam je Saša Pec dok je policijska patrola provjeravala što se dogodilo.

Njegova je majka Minka Pec, svi znaju kakvom je tragičnom smrću skončala, ubijena rafalom iz automatske puške. Stoga njega i braću Branka i Ljubu naročito boli kad majka nema mir niti na posljednjem počivalištu.

Nije prvi put

– Kad sam došao, vidio sam da su aranžmani bačeni. Vaza je stajala kod smeća, a u njoj nije bilo umjetnog cvijeća kupljenog prije nekoliko dana. Tu je i ta nekakva šipka kojom su udarali po grobovima. Nije prvi put, već su nam bili razbacani aranžmani i zvali smo policiju – kaže.

Marko Balog nam je pokazao kako je, tom palicom, odvaljena glava anđelu na njihovu grobu. Tjedan ranije su im, kažu, pokrali sve s groba; aranžmani su bili vrijedni 300 eura. Prije mjesec dana im je razbijeno staklo na “srcu”.

– A po grobu moga oca su pišali, to je strašno. Želimo da naši najmiliji imaju mir na posljednjem počivalištu – dodaje mladi pjevač Božo Ignac, prvi glas Paraga.

Tko to sve radi? Teško je reći, ali svi su sigurni da to dolazi iz Paraga; neki su počinitelji i viđeni. Ima li to kakve veze s postojećim taborima unutar romske zajednice? Ne bismo se “šteli mešati”…

– Nikoga konkretno ne možemo optužiti. Ne tvrdimo da bi bila riječ o kakvoj zavadi ili osveti. To je obični vandalizam, valjda to mladi rade, klinci. Ono što tražimo je videonadzor na groblju. Spremni smo ga sufinancirati, pomoći Općini Nedelišće i Ned-komu u postavljanju – kažu složno.

Širenje i uređenje

Saša Pec nazvao je načelnika Nikolu Novaka i izložio mu stanje. Nakon razgovora načelnik nam je kazao kako dogovaraju sastanak. Ključno je prisustvo Radovana Baloga koji objedinjuje sve, općinsku upravu, Ned-kom i Parag u kojem je predsjednik mjesnog odbora.

– Inače mi na tri groblja u općini nigdje nemamo videonazdor. Bilo je dojava o sličnim stvarima i na groblju u Nedelišću. Što se tiče groblja Gornji Hrašćan, na kojem se pokapaju i mještani Črečana, Trnovca i Paraga, krećemo u njegovo širenje i uređenje. U sklopu toga možemo razmisliti i o videonadzoru – kaže načelnik.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3625

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije