opasna rijeka

MURA, MURA, GLOBOKA SI VODA TI Ivan Jakopić nađen kod Križovca, što je s ostalima?

U rijeci Muri, kod Križovca, na tužan način završila je potraga za 87-godišnjim Ivanom Jakopićem koji je boravio u Murskom Središću

Nestao je u petak, 30. kolovoza, a njegovo beživotno tijelo su u četvrtak, 4. rujna pronašli vatrogasci iz Murskog Središća.


Podsjetimo, Ivan Jakopić je 30. kolovoza krenuo na kupanje u rijeci, u samom centru Murskog Središća. Navodno je to redovito činio te je i ovaj put novčanik ostavio u kafiću kod obale, gdje je prethodno popio piće.
No ovaj se put, nažalost, nije vratio. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana kasnije, u velikom riječnom (desnom) zavoju dva kilometra nizvodno od Križovca. Državne granice na Muri, poznato je, ne prate njen današnji tok. Budući da je točka pronalaska na slovenskom teritoriju, daljnje postupanje, uključujući i obdukciju, preuzela je Policijska postaja Lendava.

U mutnoj i opasnoj Muri, prilika je da podsjetimo, traga se za čitavim nizom osoba. Neke od njih, prilično je izvjesno, završile su u rijeci, a u nekim je slučajevima to samo nagađanje.


Nacionalni registar nestalih osoba godinama vodi sve ove slučajeve. Stjepan Malek iz Kotoribe, prethodno liječen, nestao je 1995. godine. Uzeo je dokumente i novac, krenuo prema željezničkom mostu na Muri te mu se izgubio svaki trag.


Gluhonijemi mladić Zdravko Mučić iz Belice, koji je uspio završiti specijalnu školu za obućara, je 1997. godine, nakon ribolova i kupanja kod Podturna, sjeo na bicikl i više nikad nije viđen.


Petar Petak iz Novakovca je 2004. godine napustio društvo u noćnom klubu, nakon svađe. Znali su ga iskorištavati, ostavio im je 100 kuna neka piju i rekao da ide u Muru! Već 20 godina nema mu traga ni glasa.


Konobarica Kristina Murić s varaždinskog područja napustila je 2015. godine radno mjesto u Murskom Središću, uzela tuđi bicikl i ostavila sve. Bicikl je pronađen na mostu, a svjedok je čuo nešto poput pada tijela u vodu.


Tu su i dva ovogodišnja slučaja koji ne moraju imati baš nikakve veze s Murom. Ali kad nestane osoba u selu u pojasu uz Muru, rijeka je uvijek u fokusu potrage.


Franjo Palfi (72) iz Peklenice se 4. veljače “udaljio iz mjesta prebivališta u nepoznatom smjeru”, stoji u registru. Imao je sivu kapu i sivo-bijelu jaknu sa žutim detaljima.


Rudolf Frančić – Bukša (67) iz Križovca posljednji je koji je nestao, a kao datum nestanka vodi se 19. kolovoza. Kod kuće je ostavio bicikl kojim se uvijek vozio…

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije