RADNIK IZ MALE SUBOTICE

PRELOG Stradao u trafostanici, osuđen rukovoditelj

U trafostanici koja se nalazi u blizini Preloga teško je ozlijeđen tada 34-godišnji radnik iz Male Subotice

 Nesreća na radu dogodila se 24. studenog 2021. godine, nešto prije podneva.


Tada je izviješteno kako je u tijeku bio redovni servis te da je radnik, na visini od dva metra, premještao kablove. U tom trenu došlo je do strujnog udara nakon kojeg je pao na pod. Vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u čakovečku bolnicu gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen.


Ovih dana stigla je presuda, to jest kazneni nalog Općinskog suda u Čakovcu izdan na temelju zahtjeva iz optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu.


Njime je na osam mjeseci zatvora, ali uvjetno, osuđen 59-godišnji rukovoditelj radova Terenske jedinice Čakovec 1, ovlaštenik zaštite na radu V. razine kod HEP – Operatora distribucijskog sustava. U trenu nesreće, stoji u presudi, u trafostanici su mijenjali redoslijed faza na dalekovodu.


– Iako svjestan da elektromonter prilikom odvrtanja matice na vijcima izolatora na spoju kablova dalekovoda i sabirnice ćelije, nastojeći maknuti sabirnicu s vijka na izolatoru i stojeći pritom na ljestvama, tijelom zadire u drugu zonu približavanja dijelovima ćelije broj 9 pod naponom od 35kV, olako smatrajući da neće doći do štetnih posljedica, nije naložio da se dijelovi ćelije od mjesta rada ograde dostupnom izolacijskom pločom. Zbog toga je došlo do prijenosa struje na tijelo radnika koji je zadobio strujni udar – stoji u kaznenom nalogu te su opisane ozljede; hipovolemijski šok, rabdomioliza mišića i razne teške opekline.


Rukovoditelj iz Dekanovca tako je osuđen zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, iz nehaja. Na temelju Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela HEP – ODS je novčano kažnjen sa 7.963 eura. Moguće su žalbe na kazneni nalog.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3610

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije