HAKERI NAPADJU

AKTUALNO Hakeri srušili sustav na Rebru, oglasila se policija

Danas u jutarnjim satima došlo je do kibernetičkog napada na sustave KBC-a Zagreb

Hakerski napad na bolnicu izveden je dan nakon što su hakeri u srijedu popodne izveli DDoS napad na nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, među kojima su Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB, Zagrebačka burza, koje su proradile oko 20 sati, piše Index.hr

Policija istražuje 

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) je izvijestilo da je policija po zaprimanju prijave o kibernetičkom napadu na informacijske sustave KBC-a Zagreb započela kriminalističko istraživanje kako bi utvrdila sve okolnosti napada. No ističu da zbog tajnosti izvida ne mogu otkriti više informacija.

Iz KBC-a Zagreb ranije su priopćili da su zbog napada bili primorani isključiti sve sustave te da ta situacija neće ugroziti bolesnike. Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Milivoj Novak rekao je da se zbog otežanog rada sustava pregledi obavljaju sporije, ali će svi pacijenti biti primljeni.

Kibernetički napad na najveću zagrebačku bolnicu uslijedio je dan nakon što su hakeri u srijedu popodne napali nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, među kojima su Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB i Zagrebačka burza koje su proradile oko 20 sati, piše Index.hr

Tijekom 2023. policija je, prema službenim podacima, otkrila i kazneno prijavila ukupno 1688 kibernetičkih napada, odnosno kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka. To predstavlja povećanje od 9.61 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. kada je evidentirano 1540 kibernetičkih napada. Sličan rast broja kibernetičkih napada od 10 posto policija bilježi i tijekom 2024.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije