SUKOB NA IGRALIŠTU

SKITNICE IZ NEDELIŠĆA Zašto svih 9 mladića odgovara kazneno

Dogodilo se ono što smo predvidjeli nakon napada Nedelišćana u Savskoj Vesi - kažnjivo je i samo sudjelovanje ukoliko je netko teško ozlijeđen!

Još nakon velikog lanjskog sukoba, koji je izbio nakon utakmice NK-a Bratstvo iz Savske Vesi i NK-a Nedelišće, predvidjeli smo nešto što se ovih dana obistinilo. Svi napadači, devet simpatizera Nedelišća, odgovarat će kazneno, iako je samo jedan od njih nanio tešku tjelesnu ozljedu. Omogućio je to Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima na koji se u optužnici pozvalo Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu.


Podsjetimo ukratko, Skitnice su nakon posljednjeg sučevog zvižduka 27. svibnja 2023. godine krenule u pohod. Obišli su igralište i došli do domaćih Žibeka te je krenula “tarapana”. U napadu Skitnica jedan je domaći navijač teško ozlijeđen.


Tu je stvar jasna, 22-godišnji počinitelj odgovara kazneno, zbog nanošenja teške tjelesne ozljede. Imamo optužnicu u kojoj stoji:


– U cilju da teško tjelesno ozljedi 32-godišnjaka udario ga je šakom u lijevi obraz, usred čega je zadobio prijelom donjeg koštanog dijela očne šupljine lijevog oka, krvarenje u sinus gornje lijeve čeljusti te krvni podljev i otok lijevog oka – opisano je kazneno djelo protiv života i tijela teškom tjelesnom ozljedom. Kazneni zakon predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina.


Kumovali


No zanimljiv je slučaj preostale osmorice mladića koji su sudjelovali u napadu. Oni su, na neki način, istaknuti kao supočinitelji, osobe koje su doprinijele nastanku teške tjelesne ozljede 32-godišnjeg simpatizera Bratstva. Protiv njih je podignuta druga optužnica u kojoj pak stoji:


– Nakon utakmice, kao gledatelji, zajedno i sporazumno došli su do navijača NK-a Bratstvo. Počeli su ih naguravati i udarati rukama po tijelu uslijed čega je osoba zadobila prijelom (…) Dakle, za vrijeme trajanja sportskog natjecanja sudjelovali su u tučnjavi i napadu na druge gledatelje, uslijed čega je gledatelj teško tjelesno ozlijeđen. Time su počinili kazneno djelo iz članka 31.a Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima – opisano je zašto se zbog tučnjave u kojoj su sudjelovali i njih tereti kazneno, a ne samo prekršajno.


Dakle, svojim ponašanjem i sudjelovanjem, u hordi koja je krenula u pohod, iako nisu nanijeli konkretnu ozljedu, i oni su svjesno kumovali njezinom nastanku.


Famozni članak


Evo i što konkretno kaže famozni članak 31.a Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima: “Tko za vrijeme odlaska na sportsko natjecanje, njegovog trajanja ili povratka s njega sudjeluje u tučnjavi ili napadu na druge gledatelje, redare, službene osobe organizatora, sportaše ili druge osobe, uslijed čega je neka osoba teško tjelesno ozlijeđena, kaznit će se za samo sudjelovanje kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.”
Takve situacije u svom priručniku posebno je elaborirao Siniša Nikšić s Visokog prekršajnog suda RH. Istaknuo je kako ovaj zakon većinu protupravnih ponašanja kvalificira kao prekršaje.
– No upravo su djela iz članka 31.a, dakle sudjelovanje u tučnjavi ili napadu, izmjenom i dopunom zakona iz 2011. godine propisana kao kaznena djela. To se odnosi i na članak 31.b (organiziranje nasilja na sportskim terenima), 31.c (uništavanje stvari ili imovine na sportskom natjecanju) te 31.d (nepoštivanje zaštitnih mjera i zabrana) – razjasnio je dilemu.


A zašto oni nisu…


Državno odvjetništvo je nakon incidenta u Savskoj Vesi poslalo jasnu poruku, iako još treba pričekati i vidjeti hoće li ih pravosuđe dostojno popratiti presudom, no ekipa mladih Nedelišćana o kojoj je riječ već je gorko požalila zbog svoje nepromišljenosti; kazneno ih progone i to ostaje u evidenciji.
Nije im to trebalo i toga su svjesni. No što je tu je, ne treba uvijek nakon nekoliko piva slijediti kolovođu. Neka ovo bude pouka svim usijanim glavama kojih uz ograde međimurskih nogometnih igrališta – ponekad i pravih borilišta – ima podosta.


Ukoliko ima kakvih dilema oko toga zašto netko od domaćih iz te tučnjave nije prijavljen, evo što kaže peti stavak članka 31.a: “Nema kaznenog djela ako je osoba koja je sudjelovala u tučnjavi uvučena u nju bez svoje krivnje ili samo radi toga jer se branila ili razdvajala druge sudionike u tučnjavi.”

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3607

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije