PROMETNA NESREĆA

BEZ PRATNJE I KACIGE U prometnoj nesreći između Turčišća i Domašinca ozlijeđeno dijete na biciklu

Dijete je izgubilo nadzor nad upravljanjem zbog čega se bicikl prevrnuo, a dijete je palo na prometnu traku

Jučer, 4. lipnja nešto prije 19 sati na prometnici između Turčišća i Domašinca, dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđeno dijete, biciklist.

-U trenutku nesreće dijete je upravljalo biciklom biciklističkom trakom uz lijevi rub kolnika, a da pritom nije navršilo 14 godina i bez pratnje osobe koja je navršila 16 godina. Također, za vrijeme vožnje biciklom na glavi nije nosilo zaštitnu kacigu. U jedno trenutku dijete je izgubilo nadzor nad upravljanjem zbog čega se bicikl prevrnuo, a dijete je palo na prometnu traku. Nakon toga na prevrnuti bicikl, u kočenju je prednjim bočnim dijelom naletio osobni automobil s pridodanom lakom prikolicom, čakovečkih registarskih oznaka, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 26-godišnji vozač.

Uslijed pada na kolnik dijete je zadobilo ozljede te je vozilom hitne medicinske pomoći prevezeno u čakovečku bolnicu. Liječničkom intervencijom ozljede su sanirane te je pritom utvrđeno kako je dijete lakše ozlijeđeno – javlja policija.

U protekloj godini na međimurskim prometnicama dogodile su se 44 prometne nesreće u kojima su sudjelovali biciklisti. U tim nesrećama jedan biciklist je smrtno stradao, 10 biciklista je teško ozlijeđeno, dok ih 25 lakše ozlijeđeno. U ovoj godini, točnije do kraja svibnja, evidentirane su dvije prometne nesreće u kojima su sudjelovala djeca, biciklisti (mlađi od 14 godina).

Uskoro završava još jedna školska godina i pred djecom su školski praznici, razdoblje igre, druženja i ljetnih radosti u opuštanju od školskih obaveza. Međutim, već određeno vrijeme zamijećen je povećani broj djece koja na biciklima sudjeluje u cestovnom prometu.

-Podsjećamo, prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, biciklom na cesti samostalno smije upravljati samo osoba koja je navršila 14 godina. Djeca s navršenih 9 godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina. Dakle, djeca mlađa od 9 godina ne smiju sudjelovati u prometu na cesti vozeći bicikl.

Svi mlađi od 16 godina za vrijeme vožnje bicikla moraju na glavi imati pričvršćenu biciklističku kacigu, a i djeca, kao i svi ostali biciklisti, noću i u uvjetima smanjene vidljivosti moraju koristiti reflektirajući prsluk ili reflektirajuću odjeću ili druge reflektirajuće oznake. Također, na prednjoj strani bicikla moraju imati upaljeno svjetlo bijele boje, a na stražnjoj strani jedno svjetlo crvene boje. Bicikli moraju biti tehnički ispravni s ugrađenim svim dijelovima, a biciklisti, kao i svi ostali sudionici u prometu, dosljedno poštovati sva prometna pravila i prometne propise, koje djeca još ne znaju niti približno u dovoljnoj mjeri za sigurno sudjelovanje u prometu.

Pozivamo roditelje da dosljedno poštuju spomenute zakonske odredbe te da djeci ne dopuštaju igru biciklima na cesti, kao ni druga ponašanja koja su u suprotnosti sa zakonom. Svaka vožnja biciklom po cesti predstavlja sudjelovanje u prometu koje je potencijalno opasno za svako dijete – poručuju iz međimurske policije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije