VELIKI PROBLEMI

VREMENSKE (NE)PRILIKE U PRIBISLAVCU Centar plivao u blatu! Zašto je tome tako?

Zbog nanosa blata lokalna trgovina je morala zatvoriti vrata, u ambulanti nije radio internet...

Vremenske nepogode koje su posljednjih desetak dana vladale Međimurjem prouzročile su probleme i u Pribislavcu, oborinske vode slile su se s uzvisina u centar mjesta, a prema informacijama s terena najkritičnije je bilo u Ulici braće Radića, u samom centru naselja.

Zbog nanosa blata lokalna trgovina je morala zatvoriti vrata, u ambulanti nije radio internet, a ostaci zemlje i šljunka koji su se tada slili uz rub ceste bili su vidljivi uz rub ceste i nakon nekoliko dana.

Javio nam se bivši općinski komunalni redar Mladen Braniša (69) kako bi skrenuo pažnju na postojeće rješenje za navedeni problem. Mladen je kao komunalni redar radio 18 godina u Pribislavcu te 10 godina u Subotici pa dobro poznaje ovaj teren i problematiku.

Odveo nas je na polja poviše centra Pribislavca i ukazao na odvodni kanal s povišenjem, uspornicima te velikom betonskom cijevi. Kako ističe, zbog prevelikog promjera cijevi sva voda se sada slijeva u centar naselja, a da je ostala manja cijev koja je bila nekada, problema ne bi bilo.

Nepotrebno postavili cijev velikog profila

– Prije osam, devet godina je napravljen ovaj dio kako bi se voda usporila i zadržala tamo gdje padne, na poljima. Da je ostao promjer koji je bio ranije, voda bi polako tekla kroz manju cijev i bez ikakve štete bi polako istekla u kanalizacijski sustav, a dio bi ostao na poljima. Ova velika cijev koja je sada tu je po principu „šalji dalje” i sve je bez problema otišlo dolje na uštrb domaćinstava i poslovnih subjekata u centru, ističe Mladen Braniša te dodaje da su problem i neodgovorni poljoprivrednici koji su svoje njive proširili skroz do poljskog puta kako bi dobili još nekoliko metara obradive zemlje zbog čega su nestala nekadašnja uzvišenja uz put koja su priječila da se voda s polja direktno slijeva na cestu, odnosno u kanal prema centru naselja.

Obilaskom terena naišli smo na još nekoliko nelogičnosti pa je tako prvi šaht koji bi trebao prikupiti bar dio slivnih voda dobrih tridesetak centimetara iznad razine kanala pa baš i ne može poslužiti svrsi. Kad se podvuče crta, naš sugovornik uzrok problema vidi prvenstveno ne u prirodnim nepogodama, već u neodgovornoj politici ljudi koji su godinama u Općinskom vijeću. Kako napominje, vijećnici uključeni u politički život općine su tu, po njegovom mišljenju, iz krivih razloga pa se događaju takve situacije.

Radovi u planu

Općinski načelnik Matija Ladić potvrdio nam je da su radovi na uređenju problematičnog kanala kojim je došla voda u centar u planu.

– Jedini i najveći problem za sustav odvodnje je količina oborina koja je u datom trenutku prelazila enormne količine te velika količina vode koja se slijevala s okolnih polja prema središtu mjesta. Radovi na kanalu u Ulici Matije Gupca su dogovoreni i pred početkom te će se izvesti u što kraćem roku kako bi se spriječio nalet vode prema naselju. Zanimljivo je kako su dosadašnje lokacije koje su do nedavno bile pod vodom ostale zaštićene (Ulica bana Josipa Jelačića, Ulica Vinka Žganca kod kanala Lateralac), ali nažalost vode su našle, što je i logično, novi put i napravile štetu.

Općina Pribislavec uz pomoć zaposlenika i lokalnog DVD-a očistila je javne površine, upućen je dopis Hrvatskim vodama te smo u zajedničkoj suradnji u traženju rješenja koje će zaštititi stanovnike, gospodarske objekte te kuće mještana. Jedno od rješenja koje je bilo predlagano prije nekoliko godina je izgradnja obodnog kanala za koji je 2022. godine izdana lokacijska dozvola, a o čemu vas više može izvijestiti predstavnik Hrvatskih voda Ivica Mustač, rekao je načelnik Ladić.

– Općina Pribislavec u proteklih 10 godina pretrpjela je velike štete od poplava te sam osobno stava da je jedno od mogućih rješenja obodni kanal koji bi se izgradio na polju, a čime bismo zaštitili kuće od ovakvih prizora i o čemu ćemo pokrenuti razgovore s Hrvatskim vodama, zaključio je načelnik.

Upit Hrvatskim vodama smo poslali te ćemo ga objaviti po primitku, a u međuvremenu smo od mještana doznali, onako u stilu „selo priča”, da bi problem bio već riješen da spomenuti projekt obodnog kanala iz 2022. nije „zapeo” na Općinskom vijeću jer je trebao ići preko poljoprivrednih zemljišta, a to se nije svidjelo poljoprivrednicima.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3065

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije