CRNA STRANA ŽIVOTA

PRIČE IZ LUGA Konačno osuđen jer je 2019. ciglom pogodio djevojčicu u glavu

Bilo je to 1. siječnja 2019. godine, dan koji mladež na akademiji posebno izučava kako bi se pripremila za intervencije u rizičnim područjima

Kao što smo tada izvijestili, na novogodišnji dan policija je imala 12 intervencija u romskim naseljima u Međimurju. Zabilježena su razbijanja, prijetnje i obiteljsko nasilje, sve su intervencije bile na rubu ili preko ruba incidenta te je u pomoć zvana i varaždinska policija.


U Piškorovcu je praskalo sve od petarde do papovke, pijani mladić je policajcima prijetio palicom i oštetio im vrata, a netko je zapucao iz pištolja u zrak te im je kamenovano službeno vozilo. U Pušćinama je lopov ukrao gorivo, a kad su ih policajci dostigli nadomak Luga kod Kuršanca, on i suvozač su napali i ozlijedili policajce. Okupila se masa koja je počela policiju gađati kamenjem.


U tom trenu u glavu je pogođena i teško ozlijeđena 11-godišnja djevojčica, a tek ovih dana pravomoćno je osuđen počinitelj koji je tada imao 32 godine. No vratimo se još malo na početak 2019. godine. Kad je pokrenuta istraga, državno odvjetništvo navelo je kako je 32-godišnjak kamenjem gađao policijsko vozilo.


Kamenovali policiju


– Na drugoj strani ulice, u neposrednoj blizini, stajalo je više osoba. Više puta pogodio je te oštetio policijsko vozio. Jedan se kamen odbio od vozila i pogodio 11-godišnje dijete (djevojčicu) u glavu. Dijete je zadobilo teške tjelesne ozljede; krvarenje u prostoru između moždanih ovojnica, potres mozga i prijelom čeone kosti – kazali su tada. Dodali su kako je dva mjeseca ranije sa stabla ukrao nadzornu videokameru Općine Nedelišće na predjelu Visoka rampa kod Pušćina. Nije znao da ga i dalje snima pa se pred njom u Lugu glupirao…


32-godišnjak je stoga optužen za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i krađu. Općinski sud u Čakovcu sudski postupak je dovršio u relativno razumnom roku. Proglašen je krivim i 13. svibnja 2021. godine osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i šest mjeseci zatvora. Pri tome je ustanovljeno kako djevojčica nije pogođena kamenom, već ciglom!


Ali na odluku višeg, Županijskog suda u Zadru čekalo se još gotovo tri godine; fjaka je… Okrivljenik se žalio putem svog čakovečkog odvjetnika, a Zadrani su, proučivši žalbe, pravomoćnu presudu donijeli tek 3. travnja 2024. godine. Odbili su žalbu okrivljenog i potvrdili presudu čakovečkog suda. Ovo znači da bi u dogledno vrijeme počinitelj konačno mogao završiti u hladovini.


Nasrnuli na njega


– Prije svega, sam okrivljenik je potvrdio kako je, između ostalih, i on bacio ciglu na policijsko vozilo. Iako nije vidio da bi upravo ona pogodila oštećenu, indikativno je kako je upravo nakon toga rodbina oštećene nasrnula na njega. Tu su i iskazi majke i brata oštećene koji su potvrdili kako je udarena upravo ciglom koju je bacio okrivljenik, što su vidjeli vlastitim očima. I jedan je očevidac detaljno opisao kako ga je vidio da uzima ciglu s njegove (svjedokove) ograde i baca ju prema policijskom automobilu. Vidio je i kako se cigla od krova odbija u glavu oštećene, dodavši kako u tom trenu nitko drugi nije gađao policijska kola – zaključili su zadarski suci da je slučaj čist. Odbili su i njegove tvrdnje da je ukradenu kameru pronašao na smetlištu.


Obrazlažući kaznu, sudsko vijeće istaknulo je kako je prethodno osuđivan, ali uglavnom uvjetno. To očito nije utjecalo na njega te je uporno nastavio, a rezultat je bio “njegov bezumni napad na policijsku ophodnju, što on očito smatra potpuno prihvatljivim”.


Uz dužnu ispriku počinitelju, mi smo ga tada, prije pet godina, nazvali budalom, no Županijski sud u Zadru, dakle, ovu konstataciju prepravlja u bezuman.


– Ovo se uglavnom događa u dane kad stiže socijalna pomoć i za vrijeme blagdana. Davno detektirane uzroke netko kao da gura ispod tepiha – izjavio je nakon tog 1. siječnja 2019. godine Ivan Sokač, načelnik Policijske uprave međimurske, a te riječi zasigurno važe i danas.

*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3605


Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije