Povijesni trenutak za MEĐIMURJE

U TIJEKU Prvi medicinski helikopterski transport iz Čakovca

Helikopter se spustio na zelenu površinu kod rotora kod pošte.

U povijesnom trenutku za Čakovec i hrvatsku hitnu medicinsku službu, pacijentica iz Čakovca, stara 21 godinu, bit će prevezena helikopterom u bolnicu u Zagrebu. Ovo je prvi put da će se pacijent iz Čakovca transportirati helikopterom zbog medicinske hitnosti.

Pacijentica je sinoć stradala u automobilskoj nesreći i zadobila teške ozljede, zbog čega je transport cestom ocijenjen kao neadekvatan i rizičan. – Potreba za brzim i stabilnim prijevozom dovela je do odluke o korištenju helikopterskog transporta, koji je značajno brži i sigurniji način prevoza za teže ozlijeđene pacijente, rekla nam je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinsku službu, Vladimira Križaj – Grabant.

Helikopter se spustio na zelenu površinu kod rotora kod pošte.

Hrvatske interventne službe trenutno imaju na raspolaganju šest helikoptera za hitne medicinske letove, uz dodatna dva vojna helikoptera za poslove traganja i spašavanja. Uskoro će im se pridružiti još dva policijska helikoptera, čime će se broj dostupnih helikoptera povećati na najveći broj u povijesti Hrvatske.

Četiri helikoptera Airbus počela su letjeti 1. travnja u sklopu Helikopterske hitne medicinske službe (HHMS), dok Ratno zrakoplovstvo obavlja iste poslove sa svoja dva transportna helikoptera. Vrijednost projekta HHMS iznosi 62,5 milijuna eura, a djelomično je financiran europskim novcem, uključujući 10 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Ova usluga je besplatna za sve zdravstveno osigurane osobe u Hrvatskoj, kao i za sve članove Europske unije temeljem međunarodnih ugovora. Građanima trećih zemalja usluga će se naplaćivati prema važećem cjeniku HZZO-a.

Ova povijesna operacija označava novi standard u hitnoj medicinskoj službi Hrvatske, pružajući bržu i sigurniju medicinsku pomoć pacijentima u kritičnim situacijama.

S novom Helikopterskom hitnom medicinskom službom pokriven je prijevoz pacijenata unutar kritičnog “zlatnog sata”, a helikopteri nisu kupljeni, već je na temelju javnog natječaja izabran operater na sedam godina na osnovi 1500 sati leta godišnje, odnosno 10.500 sati leta za cjelokupno razdoblje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije