GDJE ĆE GA PRONAĆI?

PRIBISLAVEC Sedam i pol godina za pokušaj ubojstva!

Problem je što će biti teško doći do Ivana Šibenika koji je vjerojatno u BiH te ima dvojno državljanstvo

Dogodilo se to 2017. godine kad je Ivan Šibenik iz Sesveta došao u naselje Roma u Pribislavcu. Izbila je svađa zbog nekog duga nastalog u poslu s gumama i elektroničkim otpadom.

Šibenik je izvadio revolver i mještanina Sašu Oršuša udario njime u glavu. Potom je zapucao i izbio mu oko! Uz to, smrću je zaprijetio njegovom ocu Stojanu Oršušu. Potom je pobjegao pješice i ušao u vozilo koje je zaustavio na magistrali; ubrzo je pronađen.

Iduće godine je zbog pokušaja ubojstva osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora. Čekajući pravomoćnost presude, otišao je u rodnu Hercegovinu i tamo ostao. Vrhovni sud je 2021. godine ukinuo presudu i vratio postupak na ponovno suđenje pri Županijskom sudu u Varaždinu.

Zaključeno je da je kazna preblaga jer je postupao s izravnom namjerom, čovjek je izgubio oko te nije valjalo odbaciti optužbu da je prijetio njegovom ocu.

Što slijedi?

U novom suđenju 2023. godine osuđen je na pet godina i tri mjeseca zatvora. Opet se žalio, i on i Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu, no Visoki kazneni sud RH je ovaj put presjekao priču i tijekom ožujka 2024. godine donio konačnu, pravomoćnu presudu. Ivan Šibenik, rođen 1977. godine, njome je osuđen na sedam godina i šest mjeseci zatvora.

– Drugostupanjski sud je prihvatio argumente državnog odvjetnika i preinačio sudsku odluku. Kazna je povećana jer je utvrđeno kako je prvostupanjski sud pogrešno ocijenio utvrđene otegotne okolnosti – objavilo je Odvjetništvo.

Što slijedi? Šibenik je nešto kao Mamić i BiH teško da će ga izručiti, oni ne izručuju svoje državljane. S obzirom na visinu kazne kod nas mu je i prije izvršenja kazne zatvora određen obavezni istražni zatvor.

Na nalog suda policija će krenuti u potragu za njim te potom raspisati međunarodnu tjeralicu. Locirat će ga u Livnu i, sad već (osnovano) nagađamo, kad BiH odbije zahtjev za izručenjem, na temelju međudržavnih sporazuma tražit će da tamo služi kaznu zatvora.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3604

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije