HRPE OTPADA U ZAŠTIĆENOM KRAJOLIKU

NOVAKOVEC Hoće li kamere spriječiti ekocit?

Već duže vrijeme, nedaleko od rijeke Mure, između naselja Novakovec i Dekanovec, nalazi se poveće divlje odlagalište otpada

Hoće li biti sanirano, upitali smo načelnika općine Podturen Pericu Hajdarovića.

– Problem je u zemljištu. Ne zna se zapravo čije je.

U katastru nije pronađeno pa se možda nalazi i u slovenskim katastrima. Zato nismo uspjeli ishoditi novac za sanaciju od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. No, problem ćemo svakako riješiti. Plan je ponajprije, a za to imamo osigurana i sredstva u proračunu, nabaviti dvije kamere, da se vidi tko sve dovozi otpad. Jednog počinitelja već smo identificirali i prijavili.

Vjerujem da će snositi sankcije. U dogledno vrijeme napravit ćemo i plan sanacije, no sad su prioritet kamere jer smeće nažalost dovoze konstantno, odgovorio nam je Hajdarović. Dodajmo da su neodgovorni pojedinci vjerojatno, s obzirom da smo ipak u 21. stoljeću, svjesni toga da odbacivanjem otpada čine višestruku štetu prirodi. No, jesu li svjesni i činjenice da to što čine, u konačnici plaćaju iz vlastitog džepa, a što je još gore, iz svojih džepova plaćaju i drugi građani.

Nerijetka je naime praksa u nizu sredina da jedinice lokalne samouprave plaćaju sanaciju ilegalnih odlagališta otpada iz vlastitih proračuna. Proračune pune porezni obveznici, odnosno građani.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3603

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije