PREPOZNAT PO GLASU I STASU

POČINIO NIZ RAZBOJNIŠTAVA Čakovečki Fantom se vratio, pljačkao kladionice i poštanske urede

Punih deset godina međimurskoj policiji glavobolju je zadavao pljačkaš koji je nazvan čakovečki Fantom

Od 2004. godine pljačkao je kladionice i poštanske urede, provaljivao u kuće i stanove. Uvijek bi nekako “izmigoljio”, bježao je pješice i bio je samozatajan.

Prijetio je zaposlenicima glumeći da u džepu ima oružje koje nasreću nije imao, to jest jednom je imao plastični pištolj. Često bi ih zatvorio u toalet. No na kraju je počinio grešku. Dolijao je kad je 2014. opljačkao poslovnicu lutrije u rodnom Nedelišću.

Prepoznat je po stasu i glasu, a pravi je šok slijedio tijekom pretrage stana u Čakovcu u kojem je živio. Pronađena je silna količina torbica, novčanika, kartica i raznih drugih predmeta iz pohoda, bez prave vrijednosti. Očito ih je čuvao kao neki fetiš, a na kraju je to bio pravi dokazni materijal.

On se zove, ili se zvao Kristijan Kosmač i pred Općinskim sudom u Čakovcu je 22. prosinca 2015. godine osuđen na 18 godina i deset mjeseci zatvora. No nakon žalbi Županijski sud u Zagrebu je zaključio kako je presuda doslovno drakonska. Stoga ju je viši sud smanjio na šest godina zatvora.

Nekako poznat…

A sad prelazimo u noviju prošlost i na razbojnika sasvim drugačijeg imena. Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je 13. rujna 2023. godine podiglo optužnicu protiv osobe imena Rafael Tin Novak. Novaka terete za pet počinjenih razbojništava na benzinskim postajama u Čakovcu.

U svim slučajevima počinitelj je bio maskiran i prijetio je plastičnim pištoljem, a zaposlenike bi zatvorio u toalet. Optužno vijeće Općinskog suda u Čakovcu je ovih dana proučilo optužnicu te ju je potvrdilo. Prema optužnici, pohod je počeo 31. svibnja 2021. na Croduxu u Kalničkoj ulici. Naravno, zaposlenici nisu znali da u rukama drži repliku pištolja…

– Nemojte da moram dva puta ponavljati! – zaprijetio im je. Dali su mu novac iz kase i otvorili sef. Kako se sef otvara s odgodom počeo je odbrojavati od pet te im je rekao da će početi pucati. Na istu adresu, ovaj put na Petrolovu postaju, vratio se 1. kolovoza 2022.

– Ovo je pljačka! Ispraznite obje kase i onu iz mjenjačnice – zaprijetio im je.

Uvijek u toalet

Novu pljačku na istoj adresi počinio je 16. studenog 2022. I ovaj put ispraznio je kase te je zaposlenike poslao u toalet i naredio im da čekaju deset minuta. 11. ožujka 2023. opljačkao je Inu u Ulici dr. Ivana Novaka. Ovaj put povikao je: “Daj mi vrećko in otpri kaso!”

Posljednju pljačku, nakon koje je i uhvaćen, počinio je na postaji Ine u Zrinsko-frankopanskoj ulici. Zaprijetio je: “Trpaj pare, brže, brže!” Ispraznio je kasu i natjerao ih da otvore sef. Redovito bi još s pulta pograbio cigarete i čokoladice…

Nakon ove pljačke policija je očito dobila kvalitetnu dojavu o smjeru kretanja počinitelja. Naime, pretražen je pojas uz kanal Trnave od glavnog kolodvora do Buzovca. U šumarku je pronađena odjeća, kapa, maska, rukavice, bicikl i plastični pištolj. Ti su predmeti doveli do uhićenja Rafaela Tina Novaka.

U rješenju u potvrdi optužnice navodi se kako je počinitelj iste konstitucije i visine te je nosio odjeću i koristio pištolj koji odgovaraju pronađenim predmetima – na kojima su “nađeni tragovi papilarnih linija i DNA koji pripadaju okrivljeniku”.

U sistemu

A kako su znali tko je sumnjivac? Tako što je on već bio “u sistemu” pod drugim imenom. Rafael Tin Novak je nitko drugi doli fantomski Kristijan Kosmač, što znači da je mijenjao ime.

Na taj nas je trag u optužnici navela godina rođenja (1973.), njegovo prebivalište, imena roditelja te podatak kako je zbog razbojništava krajem 2015. osuđen na šest godina zatvora.

Njegov branitelj je pred optužnim vijećem tražio pojašnjenje optužnice. Bacio je sumnju na tvrdnju da su ga svjedoci prepoznali po izgledu, načinu kretanja i glasu. Kaže kako bi za tako nešto trebalo provesti ne jednu, nego tri dokazne radnje prepoznavanja.

No vijeće je zaključilo kako je optužnica sastavljena na zakonit način i nema nedostataka te je utvrđen dovoljan stupanj osnovane sumnje. Nastavak slijedi pred sucem.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3596

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije