odluka suda

USKOK GA TERETI ZA MITO Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca

Potvrđena optužnica znači da će Posavec biti jedan od političara koji će u predstojeću izbornu kampanju ući s teretom optužnice na leđima

Optužnica protive Matije Posavca, međimurskog župana, danas je postala pravomoćna. Potvrđena optužnica znači da će Posavec biti jedan od političara koji će u predstojeću izbornu kampanju ući s teretom optužnice na leđima. Teret je to, koji mu možda kod birača i neće biti teret jer je nakon uhićenja u rujnu 2021. bio dao ostavku, nakon toga opet išao na lokalne izbore i premoćno – pobijedio, piše Večernji list.

Optužnica u kojoj ga USKOK tereti za mito podignuta je u svibnju 2022., a do sada je bilo nekoliko sjednica optužnog vijeća, od koje su one lani u studenom, rujnu i svibnju odgođene bilo zbog bolesti branitelja, sutkinje ili neuredne dostave poziva Posavcu. Prije toga, na sjednici optužnog vijeća u listopadu 2022. obrana je tražila da se iz spisa neki dokazi izdvoje kao nezakoniti, što im je optužno vijeće odbilo, a tu odluku optužnog vijeća je kasnije potvrdio Visoki kazneni sud (VKS).

Posavčevoj obrani bio je sporan prvi iskaz koji je dao USKOK-u nakon uhićenja u rujnu 2021. kada je priznao to za što ga se tereti, e-mail kojim je tada podnio ostavku na mjesto župana te snimke tajno snimljenih razgovora. Njegova je obrana tvrdila da je riječ o nezakonitom dokazima. Posavec je tvrdio da je priznanje tijekom prvog ispitivanja u USKOK-u dao pod prisilom te je tvrdio da je njegova ostavka nakon privođenja u USKOK bila rezultat nedopuštenog psihičkog pritiska na njega.

Zbog priznanja odmah po privođenju na USKOK i podnošenja ostavke, Posavec ni dana nije proveo u Remetincu već se branio sa slobode. No kasnije se predomislio i oko ostavke i oko priznanja. Što se ostavke tiče, išao je na nove izbore i premoćno pobijedio. A što se priznanja tiče, iznio je novu obranu, u kojoj je tvrdio da nije počinio to za što ga USKOK tereti. I sada u optužnici postaje dva njegova iskaza, odnosno dvije obrane.

USKOK Posavca tereti da je od Josipa Kobala primio 10.000 kuna mita kako bi Kobalu omogućio da i dalje ostaje u Upravnom vijeću županijskih cesta. Osim za primanje mita Posavec se tereti i da je preko Milorada Novkovića zaposlio dvije službenice na nezakonit način. Kako su Posavec i Kobal odmah nakon uhićenja priznali za što se terete bili su pušteni da se brane sa slobode, dok je Novković jedno vrijeme proveo u Remetincu. Kobal je pak priznao da je Posavcu dao 10.000 kuna, no tvrdi da je to bila donacija za stranku a ne mito, piše Večernji list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije