PRAVOMOĆNA PRESUDA

PRESUDA ZA NAPAD NA RIBIČA Maljem i bokserom gonili ga kroz riječni rukavac!

Visoki kazneni sud starijem napadaču povisio je kaznu na osam godina zatvora

Pravomoćno je dovršen sudski postupak za napad na ribiča i vikendaša Bojana Novaka iz Gornjeg Kuršanca. Podsjetimo, dogodilo se to krajem kolovoza prošle godine, na predjelu Donji Omek.

Prema presudi, u pohod su pošla braća Gordan Kalanjoš (26) iz Luga kod Kuršanca i Danijel Kalanjoš (21) iz Gornjeg Vratna. Prešli su riječni rukavac i stigli na otočić na kojem su vikendice. Razbili su staklo na prozoru vikendice Bojana Novaka i u plastičnim kantama pripremili plijen vrijedan 15-ak tisuća kuna . 
Riječ je bila o ribičkim štapovima i priboru te raznom alatu. No, tad je naišao vlasnik. Uočivši razbijeni prozor i začuvši glasove iz unutrašnjosti, drškom lopate pritvorio je grilje. 

Mlađi brat iznutra je maljem teškim petk kilograma grilje ponovo otvorio te su to ponovili nekoliko puta. 

Bojan Novak rekao im je da će se maknuti kako bi se bez ikakvih posljedica udaljili. Uputio se prema susjednoj vikend-kući. No, oni su u cilju da ga usmrte, kako bi spriječili da ih se otkrije za počinjenu provalu, ubrzanim korakom krenuli za njim – stoji u presudi Županijskog suda u Varaždinu. 

Danijel Kalanjoš i dalje je u ruci držao težak malj. Bojan Novak otrčao je do drvenog mola, gdje je bio čamac kojim je stigao na otočić. Odbacio je ruksak, ali su ga sustigli. Mlađi Kalanjoš zamahivao je prema njemu maljem, a Gordan Kalanjoš na ruku je stavio metalni bokser. Zaletio se u ribiča, gurnuo ga u prsa i s mola oborio u vodu. Voda mu je u tom trenu dopirala do pojasa.

Braća su nato, stoji u presudi, ušla u Novakov čamac. Gordan Kalanjoš zgrabio je drvenu motku dužu od četiri metra kojom se čamac odguruje od dna. Podigao ju je visoko iznad sebe i zamahnuo prema Novakovoj glavi. Nasreću, napadnuti se uspio snaći pa je podigao dršku lopate i njome blokirao izravan udarac u glavu. Drška se pri tome slomila i motka ga je pogodila u desnu nadlakticu. 

Bojan Novak potom je izašao iz vode, uzeo ruksak i pokušao pobjeći kroz rijeku. No, u vodi ga je sustigao Danijel Kalanjoš, još uvijek s maljem. Uhvatio mu je naramenicu ruksaka te su se navlačili. Potom je Gordan Kalanjoš bokserom zamahnuo prema njegovoj glavi i razderao mu tjeme. 

– Potom ga je objema rukama uhvatio za ramena i gurnuo u vodu, na mjestu gdje je dubina dva metra. Držao ga je potopljenog nekoliko sekundi. Bojan Novak je ispustio ruksak s kojim su pobjegli – stoji u presudi kojom su braća osuđena za kaznena djela pokušaja ubojstva, razbojništva i teške krađe. 

Tijekom sudskog postupka braća nisu sporila provalu u vikendicu. No, umanjivali su značaj ostalih optužbi, tvrdeći da su u biti oni bili prestrašeni i pokušavali pobjeći. No, obrana im nije uvažena. 

Stariji Gordan Kalanjoš osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od šest godina, a Visoki kazneni sud potom ju je, nakon žalbi, povisio na osam godina! Mlađi Danije Kalanjoš osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od pet godina i šest mjeseci. 

*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.528

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije