U trgovini kupio sjeme industrijske konoplje, a sad mora u zatvor na 30 dana

Mladena Goričanca (60) svaki put štrecne kad začuje lavež. Ide poštar, pomisli, nosi poziv da se javim u zatvor. Taj poljoprivredni proizvođač iz Kotoribe osuđen je još 2008. zbog uzgoja – konoplje. Planirao je industrijskom konopljom dohranjivati ribe u svom ribnjaku pa je kupio u prodavaonici sjeme i posijao ga na otprilike 9000 četvornih metara oranice.

Gledao je biljke kako rastu, no umjesto da usjev pokupi kombajnom, morao ga je pod paskom policajaca zaorati. Svih 269.100 stabljika. I javiti se na Općinski sud u Prelogu, piše Vecernji.hr.

Napravio sam pogrešku jer nisam znao da za uzgoj industrijske konoplje trebam tražiti dozvolu Ministarstva poljoprivrede! Netko me prijavio i došla je policija s optužbom da sam uzgojio konoplju koja je, kako se pokazalo, imala više od 0,3 THC-a (tetrahydrocannabinol), pa se od nje može dobiti marihuana. Sud je presudio da sam prekršio Zakon o suzbijanju zloporabe opojnih droga i kaznio me sa 9000 kuna. Toliko novca nemam pa su mi kaznu pretvorili u 30 dana zatvora. Dva puta sam uspio odgoditi odsluženje, ali bojim se da treći put neću uspjeti – kaže Mladen, koji se brine o majci oboljeloj od Alzheimerove bolesti.

Kad je lani u listopadu dobio poziv da se javi u zatvor u Varaždinu, napisao je žalbu u kojoj moli odgodu dok ne pokupi krumpir i kukuruz s oranica.

Pozvao se i na bolesnu majku o kojoj se, ode li u zatvor, neće imati tko brinuti. Ovih dana čeka treći poziv.

Ne bježim od kazne, odslužit ću je. No, kako je moguće da se sjeme s većim postotkom tog THC-a može uvesti u Hrvatsku i legalno kupiti pomiješano sa sjemenjem industrijske konoplje? – ogorčen je.

Na sjetvu konoplje odlučio se zbog dohrane šarana jer se ribe hranjenje njezinim sjemenkama brže i lakše mrijeste. Ostatak je planirao prodati ribičima.

U Poljoprivredno-savjetodavnoj službi kopirali su mu 470 stranica knjige “Uzgoj i prerada konoplje”, ali, dodaje, kako ga nitko nije upozorio na to da bi trebao tražiti dozvolu u ministarstvu.

Sudu je predočio i račun za 40 kilograma sjemenja koje je u prodavaonici u Ludbregu platio 786,60 kuna.

Nisu u trgovini krivi. Prodavali su ono što je uredno uvezeno. Netko je to sjeme trebao prekontrolirati – smatra Mladen.

Osnovna je razlika između industrijske i indijske konoplje (marihuane) u količini THC-a. Mladen se boji se da bi i drugi mogli imati slične probleme pa ih upozorava da prijave uzgoj konoplje, prenosi Vecernji.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije