In memoriam: Franc Kotar

“Sa žalošću prenosim vijest da je naš dragi prijatelj, voćar, savjetnik… Franc Kotar jučer preminuo u 59. godini. Nakon nešto manje od dva mjeseca, vjerujem velike borbe i htjenja za životom, otišao je na konačan počinak.

Nadao sam se i vjerovao da samo skuplja energiju za daljnje napore i da će se probuditi kada i voćnjaci koje je toliko volio. Franca sam upoznao prije tri godine na početku svojeg voćarskog puta. Da ga nisam upoznao vjerojatno se danas ni ne bih bavio voćarstvom.

Franc Kotar

Za međimurske voćare je napravio jako puno, barem za one koji su ga htjeli slušati i odraditi dogovoreno. Upravo zahvaljujući njegovoj nesebičnosti u prenošenju znanja, te u kombinaciji sa međimurskim radom imamo najkvalitetnije jabuke u hrvatskoj.

Franc je bio veliki voćarski stručnjak ali  prije svega veliki čovjek, koji je nesebično davao i sebe i svoje voćarsko znanje sa samo jednim ciljem – pokazati ljudima da je moguće od voćarstva i živjeti i istodobno u njemu uživati.

Iako neosporno veliki stručnjak, bio je još veći animator. Nakon svakog razgovora sa njime bio sam ispunjem tolikom pozitivnom energijom i željom za radom u voćnjaku da nije postojao problem na kojem bih odustao ili samo pomislio da ga je nemoguće riješiti.

Meni osobno će upravo to najviše nedostajati. Znanje se danas, u doba interneta, prilično lako prenosi i usvaja ali samo to nije dovoljno. Uvijek je potrebno nešto što će vam dati podstrek da iskoristite sve svoje mogućnosti, da ne odustajete kada je teško. Franc je bio upravo to; katalizator za svakog čovjeka koji je imao privilegiju raditi sa njime.

I vjerujem da će biti i dalje. Možda ga više nema sa nama u fizičkom obliku, ali njegove ideje, učenja, stavovi ostaju u nama i dok god se budemo sjećali našeg dragog Franca živjet će i dalje u našim srcima i voćnjacima.”

Nikola Blažon

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije