Vozač: Halo, ne odgovaram za sigurnost putnika!

Vozač: Halo, ne odgovaram za sigurnost putnika!

Halo, velim vam, neću biti odgovoran ako se nešto desi! Niste me smjeli pustiti s ovakvim autobusom. Dalje od Preloga ne idem! – vikao je u mobitel vozač autobusa. To što vozi i istovremeno razgovara na mobitel nije toliko šokiralo putnike koliko njegovo priznanje da je autobus neispravan.

>>> Slučaj Autobusni prijevoz: Cijene mjesečnih karata od 260 do 500 kuna

>>> Perhoč uputio ispriku, javni prijevoz prema starom rasporedu

>>> Zbog prosvjeda vozača tisuću djece jutros nije stiglo na nastavu!

Dvadesetak minuta prije toga u plastičnoj boci od Fante tri je puta iz zahoda na autobusnom kolodvoru u Čakovcu donosio vodu i ulijevao je negdje iza, valjda kod motora. S kolodvora je trebao krenuti u 10.30, no s trećeg se perona otisnuo tek u 10.45.

– Ide li tko dalje od Preloga? – upitao je nervozno kad je napokon napojio vozilo. Nekoliko je putnika podiglo ruke. Nešto je promrmljao sebi u bradu, sjeo za volan, upalio motor i latio se mobitela. To je samo jedna od neobičnih situacija u kojima se nađu putnici u Međimurskoj županiji, u kojoj upravo traje rat prijevoznika za učenike koji donose i najviše prihoda.

U četvrtak je inspekcija iz prometa na tjedan dana isključila autobus Marijana Bauera iz Podturna jer je utvrđeno da nema dozvolu za linijski prijevoz, a prevozio je, kaže, samo učenike. Za ostale putnike kao da je malo koga briga.

Nekad su autobusi bili puni radnika kojima je bilo jeftinije koristiti javni prijevoz umjesto automobila. Danas se mogu prebrojati na prste. U autobusima Presečkog, AP Varaždina, Croatia busa i malih prijevoznika putnici se mogu svačeg nagledati. U jednom je autobusu iz uređaja na stropu, valjda klimi, padala sitna prašina nalik onoj od ugljena.

Kad bi autobus naletio na neravninu i zatresao se, prašina bi padala po odjeći. Dobro, u tom je klima barem radila. Na plus 30 drugi je vozač tek na nagovor putnika uključio hlađenje. Većina autobusa nema pojaseve. Autobusi su stari desetak i više godina i dobar dio ih ima problema s amortizerima. Nakon pola sata vožnje osjećate se kao da ste bili na masaži koja se sastoji od udaraca u stražnjicu. To je fizička tortura, a psihička je kad vozač i DJ glasno pušta glazbu po vlastitom izboru.

Kako bi se uštedjelo, neke se linije spajaju, pa se od Čakovca do Preloga putuje preko Držimurca i Strelca. Vožnja koja u automobilu traje kao Dnevnik bez sporta i prognoze, u autobusu traje kao poluvrijeme nogometne utakmice. Neke linije se naprasno ukidaju, a neke ni ne voze za školskih praznika. Cijena je poseban problem jer za prevaliti desetak kilometara i vratiti se natrag treba četrdesetak kuna.

– Linijski prijevoz treba poboljšati! – slaže se i župan Ivan Perhoč.

U policijskoj akciji “Nadzor autobusa” utvrđeno je osam prekršaja. Jedan je vozač vozio pod utjecajem alkohola, a jedan prebrzo. Ostalo su prekršaji nekorištenja pojasa i nepridržavanja radnog vremena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije