Žrtva ste nasilja? Potražite pomoć online!

Žrtva ste nasilja? Potražite pomoć online!

U 2010. godini 823 osoba počinilo je čin nasilja, od čega se 258 odnosilo na partnerske odnose, a ostalo na roditeljske.

U 2011. godini 347 je osoba počinilo nasilje u obitelji od čega se 96 odnosi na partnerski odnos. U oba slučaja, i kad je nasilje među partnerima u pitanju i kad je u pitanju nasilje u roditeljskom odnosu, u 85% slučajeva počinitelji su muškarci.

Na Prekršajnom sudu u Čakovcu vođeno je oko 600 procesa zbog obiteljskog nasilja, a ove godine, u prvih 8 mjeseci, blizu 400. U 80% slučajeva počinitelji su bili muškarci, a u 20% žene. Na Općinskom sudu u Čakovcu pak su u 100% slučajeva za teža ili opetovana nasilnička djela (recidivisti) u kaznenim postupcima tuženi i osuđeni muškarci.

U Domu za žrtve obiteljskog nasilja “Sigurna kuća” sigurnost je u 2010. godini našlo 15 žena i 27 djece, a u ovoj 2011. godini, i to u prvih 9 mjeseci, 4 žene i 5 djeteta. Zbog premalih kapaciteta nije se mogla zbrinuti 31 osoba koja trenutno boravi u sigurnim kućama u drugim županijama, a još 4 mnogočlane obitelji čekaju na smještaj.

– Zbog premalih kapaciteta nije se mogla zbrinuti 31 osoba koja trenutno boravi u takvim ustanovama u drugim županijama, a još četiri mnogočlane obitelji čekaju na smještaj. Ti su podaci porazni. Oko 60 osoba, žena i djece, danas nema pravo na svoj dom – kazala je Roberta Barat, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije na konferenciji za novinare u povodu 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Govorile su i psihologinja Andreja Bogdan, odvjetnica Andreja Fileš-Ružić te samostalna upravna referentica za besplatnu pravnu pomoć u Uredu državne uprave u Međimurskoj županiji Paula Pospišil-Malić. Najavljeno je da s radom kreće online savjetovalište na web stranicama Sigurne kuće. Pomoć se može anonimno zatražiti na adresi: http://sigurnakuca-medjimurje.hr/ (Foto galerija: D.V.)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije