Cijele se godine muče, a onda im ukradu sav urod

Cijele se godine muče, a onda im ukradu sav urod
Javio mi je susjed da odem pogledati polje. Imao sam što vidjeti. Ne samo da su potrgali zrele lubenice, nego su počupali i nezrele, kaže Mladen Kovač iz Gardinovca, vlasnik zemljišta koje nakon krađe izgleda kao da ga je poharala elementarna nepogoda. Policija je nakon dojave pohitala na mjesto događaja, a sve se tako brzo odvijalo da se kradljivci nisu stigli razbježati po poljima i šumarcima.

U polju zvanom Pesek u blizini Gardinovca policija je u utorak oko 21 sati, zahvaljujući dojavi građana, zatekla čak 16 osoba u krađi lubenica! Utvrđeno je da su krađu počinile muške osobe u dobi od 13 do 45 godina iz romskog naselja Piškorovca, od kojih je oduzeto ukupno 346 kilograma lubenice! Materijalna šteta još se utvrđuje.

 
 
– Na mjestu događaja zatekli smo i kombi. Pretpostavlja se da je dio njih došao kombijem, a ostali biciklima – kaže glasnogovornik Policijske uprave međimurskeKrunoslav Gosarić.
M. Kovač kaže da je problema s lopovima imao i prije dvije godine, kad je netko pokrao paprike i drugo povrće u njihovu plasteniku, na istoj lokaciji.

 

– I što da radimo? Mučimo se cijele godine, a onda netko dođe i pokupi nam sav urod. Država nekako treba stati tome na kraj. Nemamo novac za zaštitare koji bi čuvali oranice, a nemamo ni novac za skupo osiguranje – kaže M. Kovač.

 

Krađe povrća u Međimurskoj županiji sve su učestalije. I dok su se prije krale uglavnom manje količine za “osobne potrebe”, sad se kradu cijeli urodi! Prije nekoliko dana bez četiri tone luka ostala je obitelj Mozeš iz Kuršanca. U polju zvanom Kuršanečki lug netko je od 1. do 9. kolovoza s parcele Mozešovih ukrao oko četiri tone tog povrća vrijednog više od 10.000 kuna. Počinitelj je nepoznat.

 

– Idu nam suze na oči kad vidim što su nam učinili. Oni su školovaniji od nas jer mi radimo i mučimo se, a oni na kraju dođu pokupiti vrhnje. Imaju razrađen sustav dojavljivanja, pa dok jedni kradu, drugi stražare – kažu Mozeševi. Policiji bi, predlažu, trebalo dati veće ovlasti kako bi krađama stali na kraj. Trebalo bi, smatraju, pojačati kontrole na mostovima i pitati one koji prevoze povrće otkud im, gdje je izraslo i imaju li kakve papire.

 

– Trebalo bi kazniti i one koji od njih otkupljuju povrće ne pitajući ih otkud im. To je bar lako provjeriti – kaže Mladen Mozeš.

 

Osim što ukradenu robu prodaju na velikim tržnicama u Zagrebu, “utapaju” ih ih na manjim tržnicama u okolnim gradovima.
 
 
Glasnogovornik PU međimurske K. Gosarić uputio je apel građanima da prijave policiji svaku krađu u koju posumnjaju, jer se jedino tako može počinitelje zateći na djelu. Neki poljoprivrednici odustaju od povrćarstva upravo zbog učestalih krađa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije