Krađe su za poljoprivredne proizvođače svakodnevica, no vlasnik je bio zabrinut jer je ukradeni krumpir uzgajao kao sjemenski i tretirao zaštitnim sredstvima. Mr. sc. Milorad Šubić kaže da nema razloga za zabrinutost
U petak nam se u popodnevnim satima javio čitatelj iz okolice
Čakovca, koji nam je uznemirenim glasom rekao kako mu je u polju
ukradeno oko 300 kilograma mladog krumpira.
– Problemi vezani uz krađu krumpira i drugih poljoprivrednih
proizvoda i nisu nekakva novost, kao što nije upitno tko bi krađu
mogao počiniti i svi mi to na razne načine trpimo, prijavljujemo
policiji i slično. U mojem sadašnjem primjeru stvar je više nego
ozbiljna i opasna. Naime, riječ je o krumpiru koji uzgajam kao
sjemenski i tretiran je zaštitnim sredstvima koja kod
konzumiranja mogu osobi koja ju je pojela izazvati ogromne
zdravstvene probleme. Bojim se kako kradljivac toliko krumpira
nije uzeo za sebe, već da bi ga prodavao ili preprodavao, a to
može grozno završiti.
Stoga, molim napišite neka ljudi ne kupuju krumpir od ljudi koji
ga voze po naseljima i ulicama, odnosno da provjere je li ta
osoba proizvođač, rekao nam je između ostalog naš čitatelj,
dodajući kako je slučaj prijavio policiji, ali smatra kako i mi
možemo pomoći.
Mi smo najprije u PU međimurskoj provjerili informaciju o krađi,
a ona nam je i potvrđena. Zatim smo kontaktirali mr.
sc. Milorada Šubića iz Hrvatske
savjetodavne poljoprivredne službe i pitali ga ima li mjesta za
zabrinutost.
– Ne bih rekao. Karenca je većinom od 7 do 14 dana, no mi kod
krumpira tretiramo cimu, a ne gomolj koji jedemo. Sva sredstva za
zaštitu bilja koja koristimo nemaju akropetalno djelovanje, tj.
ne ‘putuju’ i ne kontaminiraju gomolj do te mjere da bi netko
imao zdravstvenih problema. Druga stvar bila bi kod, na
primjer, jabuka ili jagoda gdje se plod direktno tretira –
rekao nam je.