VIDEO Ubojica je koristio droge koje razaraju mozak

Senad Oršuš (24), koji je u četvrtak u obiteljskoj kući u međimurskom selu Piškorovcu hicem iz ilegalnog pištolja ubio 60-godišnju Milku Remenar, koristio je sintetičke droge. To je potvrdio njegov otac koji je rekao da je Senad pušio Galaxy.

Je li i u trenutku ubojstva bio pod utjecajem droge, zasad nije poznato. U vrijeme zločina u prostoriji se nalazilo još pet osoba. U selu kažu da je društvo u kući konzumiralo alkohol kad je M. Remenar, vlasnika OPG-a, došla u selo s namjerom da, kao i često puta prije tog kobnog dana, proda namirnice. Senad je u nju ispalio hitac.

– Droga i apstinentska kriza mogu izazvati agresiju. Poznato nam je u sekundarnom kriminalu da se pojavljuju razni oblici nasilja i agresije, što pod utjecajem droge ili u cilju njezine nabavke – kaže mr. kriminalistike i stručnjak za droge Dubravko Klarić.

Sintetski kanabinoidi, pojašnjava, imitiraju učinke već postojećih, poznatih komercijalnih droga. Ima ih u obliku sprejeva, biljnih mješavina, prašaka, tekućina…, pa je detekcija otežana ukoliko se ne obavi kemijska analiza. Nazivaju se i kuhinjskim drogama zbog relativno jednostavne pripreme.

– Na ulici se pojavljuju pod različitim imenima i imaju halucinogeni učinak. To su biljne mješavine ili sintetika koja se naziva i Spice proizvodi. Opasni su kad im nije poznat kemijski sastav. Svakakvo se smeće prodaje i ilegalno tržište je, na žalost, bogato takvim lako dostupnim drogama – ističe Klarić.

Cijena jedne doze kreće se od 20 do 50 kuna, pa su dostupne i mladima. – Svaka droga, a pogotovo te sintetske, čovjeku mijenja psihu djelomično ili u cjelosti, i oštećuje mozak. Nekad ih zovemo i smart droge jer napadaju pamet, razaraju mozak, izazivaju trajna oštećenja koje uzrokuju psihičke poremećaje, kod nekih osoba više, kod nekih manje. Posljedice mogu biti drastične.

Povećava se krvni tlak koji može izazvati smanjenje dotoka krvi i izazvati i srčani udar, a može se javiti i ovisnost. Mogu biti i okidač za neki poremećaj koji osoba ima – napominje Klarić. Generična skupina droga je stavljena na listu kontroliranih supstanci, no stalno se pojavljuju nove. Prema nekim podacima, postoji preko 570 novih supstanci koje imitiraju učinak već poznatih droga, i koje su stavljene na listu u EU. Korištenje može dovesti do teških ozljeđivanja, pa i ubojstava.

– To nije nepoznanica u kriminalističkoj praksi, takvih stvari je bilo i, na žalost, bit će ih još – ističe Klarić i dodaje da sintetske droge, posebno captagon, koriste i teroristi samoubojice jer pojačava agresiju. U svijetu navodno postoji preko 11.000 ilegalnih laboratorija u kojima se proizvode sintetske droge.

Spice prozvodi su biljne mješavine koje izazivaju iskustva slična konzumiranju marihuane, prodaju se i kao “sigurne” legalne alternative te droge, piše na web stranicama vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga. Poznati su pod imenima poput K2, lažna trava (fake weed), Yucatan Fire, Skunk, Moon Rocks, Galaxy, Rainbow. Još uvijek nema dovoljno podataka o njihovu utjecaju na ljudsko zdravlje.

– S obzirom se radi o novim drogama za struku je to još izazov – kaže mr.sc. Danica Romac, spec. psihijatar, voditeljica Odjela za prevenciju ovisnosti u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Sve o ubojstvu u Piškorovcu možete pročitati na ovim linkovima:

>>> UBOJSTVO U MEĐIMURJU Mladić pištoljem usmrtio ženu (60)
>>> OTAC UHIĆENOG ‘Nije pri čistoj pameti. Drogirao se, pušio je onaj Galaxy’
>>> ZAVRŠEN OČEVID Evo što kaže policija o ubojstvu u Piškorovcu
>>> NOVI DETALJI Hicem iz pištolja pogodio Milku Remenar u glavu i usmrtio ju

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije