NIKOLA ŽNIDARĆ Tko je uhićeni čakovečki poduzetnik?

Zbog sumnje u gospodarski kriminal šibenska je policija u utorak uhitila Ivu Šinka, bivšeg predsjednika Uprave Jadranske banke, članove tadašnje Uprave Mariju Trlaju i Mirka Goretu, te građevinskog poduzetnika iz Čakovca Nikolu Žnidarića.

>>> JADRANSKA BANKA Čakovčanin Nikola Žnidarić pušten na slobodu

Troje članova uprave Jadranske banke tužiteljstvo istražuje zbog sumnje da su od kolovoza 2009. do ljeta 2013. godine u više navrata, protivno bankarskim pravilima i na poticaj poduzetnika Žnidarića, izdavali kredite znajući da njegove založene nekretnine vrijede znatno manje nego je procijenjeno, te da njegova tvrtka ima manju kreditnu sposobnost od propisane. Svejedno su mu odobrili dva kredita i tako s kamatama navodno oštetili banku za 42,5 milijuna kuna.

Povezan sa šest kompanija

Kako prenosi Tportal, Nikola Žnidarić je povezan sa šest kompanija, od kojih su dvije lani brisane iz Sudskog registra, jedna je u blokadi, a tri posluju. Žnidarić nekretnine, prema posljednjim javno dostupnim podacima, imaju oko milijun kuna prometa u 2015., četiri zaposlena i gubitak od 79.000 kuna. Godinu ranije tvrtka je imala prihod od samo 28.000 kuna, dok joj je rekordna bila 2013., s prihodom od 7,6 milijuna kuna i dobiti od 5,2 milijuna kuna. Povezana tvrtka Nigra, koja je brisana lani, imala je promet veći od milijun kuna u 2011. te nakon toga nije prijavljivala prihod. Ista tvrtka u 2012. prijavila je gubitak od 1,7 milijuna kuna.

Zanimljivo poslovanje imao je i Žnidarić konzalting, također brisan lani. On je 2011. imao više od sedam milijuna kuna prihoda, a u iduće dvije godine po dva milijuna kuna. Od 2011. imao je simboličnu dobit i gubitak, no zato je 2015. završio s prijavljenim gubitkom od 11,5 milijuna kuna. Tvrtka Nikola Konzalting, po Poslovnoj Hrvatskoj, nema prijavljenih prihoda, rashoda ili dobiti, no ima zanimljivu stavku u bilanci: pod stavkom kratkotrajna imovina – zalihe navodi se imovina vrijedna 41 milijun kuna.

Pušteni da se brane sa slobode

Četvorka je puštena u srijedu u 22 sata da se brane sa slobode nakon što sudac istrage Županijskog suda u Šibeniku nije prihvatio prijedlog tužiteljstva da im se zbog straha da će utjecati na svjedoke odredi istražni zatvor. Iz županijskog tužiteljstva doznaje se kako će se žaliti na tu odluku Izvanraspravnom vijeću Županijskog suda, jer smatraju da postoje osobite okolnosti koje upućuju da će oni na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke.

Šinko je izjavio da se ne smatra krivim za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, kažu u šibenskom odvjetničkom uredu Baica, koji je preuzeo njegovu obranu, Šinko osporava da je počinio bilo kakvo kazneno djelo, te tvrdi da Jadranska banka tako nije mogla biti ni oštećena za milijunsku štetu.

– Čim proučimo slučaj, odlučit ćemo hoćemo li se žaliti na rješenje tužiteljstva o provođenju istrage, a vjerojatno hoćemo. Naš branjenik je 70-godišnjak, koji je već tri godine u mirovini, pa nema opasnosti od utjecaja na svjedoke, niti postoji mogućnost od ponavljanja djela koje mu se stavlja na teret. Stoga, pozdravljamo odluku suda da mu se omogući obrana sa slobode – navode u tom odvjetničkom uredu.

Odvjetnik Branimir Zmijanović, koji po službenoj dužnosti brani poduzetnika Nikolu Žnidarića, najavio je da će se žaliti na rješenje tužiteljstva o provođenju istrage.

– Mišljenje je obrane u ovom trenutku da nema osnova za pokretanje postupka protiv mog branjenika i zbog toga ćemo se žaliti iz svih zakonskih razloga – kazao je.

Odvjetnica Ankica Giljanović branit će u slučaju Jadranska banka Mariju Trlaju.

– Podsjećam da je istraga tajna i da su odvjetnici dužni čuvati tajnost postupka, pa u ovom trenutku mogu samo reći da moja branjenica smatra da nije počinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret. Sada valja bolje proučiti rješenje o provođenju istrage, nakon čega ćemo moći postaviti obranu – rekla je. Mirka Goretu će, kako se doznaje, braniti splitski odvjetnik Hrvoje Krišto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije