KOTORIBA ‘Predlagali smo da se pil premjesti na zelenu površinu’

U prometnoj nesreći u Kotoribi poginula je 20-godišnja vozačica Ana Špoljar. Na raskrižju ulica Kralja Tomislava i Bana Josipa Jelačića u utorak u 21.55 sati zaletjela se u betonski poklonac. Iz automobila koji se zapalio izvukli su je mještani, no nije joj bilo spasa. Izdahnula im je na rukama.

Vozilo je potom u potpunosti izgorjelo. U policiji kažu da nije vozila obilježenim prometnim trakom uz desni rub kolnika, pa je u zavoju udarila u prometni znak i betonski sakralni objekt na otoku za razdvajanje prometnih tokova.

Mlada žena iz Kotoribe nije imala položen vozački ispit, a automobil nije njezino vlasništvo. Na mjestu nesreće nema tragova kočenja, pa se selom proširila informacija da se namjerno zabila u poklonac.

– Svašta se po selu priča. Ima dvoje djece, pa mislim da ne bi takvo što napravila – kaže jedan od susjeda. U policiji napominju da zasad nema indicija da se radi o namjernom činu. Poslano je izvješće Državom odvjetništvu koje će odlučiti o daljnjim potezima i eventualnim dodatnim vještačenjima.

– Pripremao sam se za spavanje. Čuo sam snažan udarac. Brzo sam istrčao i vidio da je automobil udario u spomenik težak dvije tone koji se nalazi na skretanju. Na prednjem dijelu automobila vatra je već počela gorjeti te se širila prema vozačevu mjestu. Ona je ležala na mjestu vozača – još pod dojmom ispričao je Kevin Ignac za 24sata. Do njega i djevojke ubrzo su došli i ostali susjedi.

– Neki su vikali da ne prilazim autu, no ja sam bio pod adrenalinom i nisam mislio da bi auto mogao eksplodirati. I drugi put bih isto postupio jer nisam mogao dopustiti da djevojka izgori u automobilu – rekao je Ignac, koji se ne smatra herojem. Ubrzo su stigli i vatrogasci, koji su ugasili požar.

Dan nakon tragedije na mjestu nesreće zapaljene su svijeće. Mještani Kotoribe u šoku su prepričavali detalje nesreće u kojoj je poginula njihova sumještanka. Njezini roditelji nisu imali snage za razgovor. Njezina sestra, koja nas je zamolila da joj ne spominjemo ime, od šoka je jedva govorila. – Kad su me oko 22 sata nazvali iz policije i ispričali što je bilo, pretrnula sam. Bilo mi je jako loše i uhvatila me mučnina. Pozvali su me da dođem identificirati sestru, koja je stradala u nesreći. Kad sam stigla, vidjela sam svoju malu sestru – plačući i drhtavim glasom govorila je Anina sestra.

Iza Ane je ostalo dvoje djece, sin (5) i 11-mjesečna kći. Djeca koja su ostala bez mame zbrinuta su kod njihovih očeva.

Poklonac (pil) u selu nazivaju “kužni spomenik” jer je krajem 18. ili početkom 19. stoljeća podignut radi zaštite od kuge. Načelnik općine Ljubomir Grgec kaže da je prije više godina predlagao da se premjesti na obližnju zelenu površinu, no nije pronašao zajednički jezik s konzervatorima.

– Pil je na crkvenom zemljištu. Htjeli smo ga premjestiti i ograditi kak’ Bog zapovijeda – kaže Grgec. To nije prva nesreća na tom mjestu. Prometni stručnjak prof. dr. Željko Marušić izjavio je da bi Ministarstvo prometa hitno trebalo izraditi popis svih mjesta na prometnicama koje ne ispunjavaju temeljne odrednice EuroRAP-a, europskog programa ocjenjivanja sigurnosnih značajki cestovne infrastrukture.

– Potom treba napraviti program sanacije, odnosno uklanjanja opasnih objekata, a odmah na svima uvesti dodatnu signalizaciju i sniziti najveću dopuštenu brzinu – istaknuo je. Hrvatska je, dodao je, u cestovnu prometnu infrastrukturu uložila naviše u Europskoj uniji, a ima 60 posto veću razmjernu smrtnost na cestama od prosjeka EU.

>>> TEŠKA NESREĆA U KOTORIBI Mlada vozačica (20) udarila u pil i poginula
>>> KOTORIBA U CRNOM Ana Špoljar (20) izgubila život u teškoj nesreći
>>> VIDEO Tragedija u Kotoribi mogla se izbjeći? Raspelo je bilo u zoni izlijetanja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije