HLADNOĆA NE POPUŠTA Zbog smrzavanja završili u bolnici

Unatoč niskim temperaturama i debelim minusima, do sada u Međimurju nije zabilježena smrt koja se može izravno povezati s hladnoćom.

Međutim, kako doznajemo, dvojica su muškarca u starosti od 38 i 68 godina, zbog pothlađenosti završila su u čakovečkoj bolnici. Potvrdio nam je to i ravnatelj ŽB Čakovec dr. Robert Grudić.

– Zaprimili smo dva muškarca zbog pothlađenosti. Jedan je zaprimljen u teškom stanju i postepeno se oporavlja, više nije u životnoj opasnosti te se izvode dodatne pretrage koje su potrebne u liječenju pacijenta.

Drugi pothlađeni pacijent se brzo oporavio, ali je i dalje na liječenju zbog druge bolesti. Do trenutka pisanja odgovora nemamo podataka o tome da je pothlađivanje uzrok smrti osoba s područja Međimurja – rekao nam je Grudić.

Poznato je da oporavak pothlađenih je nije lagan i traje dugo. Stoga je našim čitateljima uputio je nekoliko savjeta kako izbjeći pothlađivanje:

– izbjegavati alkoholna pića – alkohol širi krvne žile, posebno kože, zbog čega se tijelo brže hladi,
– oblačiti se slojevito, ne oblačiti preusku odjeću – zrak između slojeva odjeća služi kao izolator.
– za vrijeme boravka vani pokrivati nositi kapu, šal, rukavice, adekvatnu obuću. jer se zbog prokrvljenosti glave i ruku gubi veća količina toplice,
– ne izlaziti, ako nije neophodno, u rano jutarnjim i večernjim satima zbog pada temperature, skliskog terena, veće mogućnosti, pada, ozljeđivanja,
– planirajte dužinu boravka na hladnoći, osobito u vrijeme izrazito niskih temperatura. Osjećaj hladnoću nakon dužeg boravka može prevariti. Nakon dužeg boravka i početne pothlađenosti izgubi se osjećaj stvarne hladnoće. Osobito obratite pažnju na djecu i starije osobe,
– češće posjetite i kontaktirajte starije osobe koje žile izoliranije ili same.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije