Krađa drva u šumama: U ovoj godini policija evidentirala 137 krađa

Dolaskom hladnijih dana i nižim temperaturama započela je sezona grijanja. U tom djelu godine obično se povećava opasnost od mogućih šumskih krađa.

Na području Policijske uprave međimurske u prvih jedanaest mjeseci ove godine evidentirano je 137 šumskih krađa, dok su lani evidentirane 303 šumske krađe, što ukazuje na značajniji pad spomenutih kaznenih djela.

– Kod većine šumskih krađa progon protiv počinitelja poduzima se po službenoj dužnosti, ali kada je vrijednost ukradenih drva ispod zakonom propisanog cenzusa od tisuću kuna, tada se radi o kaznenom djelu za koje progon protiv počinitelja poduzima podnošenjem privatne tužbe. Policija u svim tim slučajevima poduzima zakonom propisane mjere i radnje kako bi se počinitelji pronašli i potom adekvatno sankcionirali – kažu u međimurskoj policiji.

Najugroženije lokacije u Međimurju su šumski predjeli zvani Parag, Rusovica, Lokve, Siget, Čep, Škarje, Murščak te šuma Zelena.

Policijska uprava međimurska, i nadalje pridaje veliku pozornost šumskim krađama te ih pozicionira na vrlo visokom mjestu liste svojih prioriteta. Policijski službenici svakodnevno obilaze najugroženije lokacije na području naše Županije.

– Ujedno, surađujemo s nadležnom inspekcijom koja je ovlašteni tužitelj u slučajevima počinjenja prekršaja sukladno Zakonu o šumama. U prvih jedanaest mjeseci ove godine evidentirali smo 75 prekršaja te o tome obavijestili nadležnu šumarsku inspekciju – ističu.

Upućuju apel svim vlasnicima šuma da što češće obilaze svoje posjede, kako bi zajedničkom snagama i učinkovitom suradnjom spriječili šumske krađe.

– Svakako, molimo građane da šumske krađe prijavljuju odmah po saznanju jer tada postoji veća mogućnost da se kriminalističkim istraživanjima prikupe sva relevantna i korisna saznanja, a koja bi potom mogla doprinijeti otkrivanju počinitelja i eventualno poslužiti kao dokaz u sudskom postupku.

Kada primijetite da su vam iz šume ukradena drva, odmah obavijeste policiju pozivom na broj 192 ili se osobno javite u najbližu policijsku postaju – poručuju iz policije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije