U Svibovcu Podravskom najveća zapljena marihuane ove godine

Policijski službenici PU varaždinske su u razdoblju od srpnja do listopada 2016. godine proveli niz kriminalističkih istraživanja na području Policijske uprave varaždinske vezano uz otkrivanje počinitelja kaznenih djela iz domene zloupotrebe droga.

Vezano uz navedeno jučer, 5. listopada, pretražili su temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu, kuće i posjede u Svibovcu Podravskom, kojima se koristi 12 osoba (1958., 1956., 1957., 1979., 1983., 1963., 1987., 1987., 1991., 1989., 1976., 1951.)

Navedenim pretragama pronađeno je ukupno 14 493,7 grama droge marihuane, 50 stabljika biljki indijske konoplje pojedinačnih visina od 83 centimetra do 11 centimetra, 28 grama sjemenki indijske konoplje pripremljenih za daljnji uzgoj.

Također su pronađene i razne vrste oružja i streljiva namijenjenih počinjenju kaznenih djela ‘protuzakoniti lov i ribolov’.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad spomenutih 12 osoba, utvrđeno je da su navedeni od svibnja do rujna ove godine, na poljoprivrednim parcelama u okolici Svibovca Podravskog, isključivo poradi daljnje preprodaje raznim konzumentima na području Varaždina i Zagreba posadili, uzgojili, ali i preradili biljke indijske konoplje do konačnog proizvoda droge marihuane.

Ukupna vrijednost oduzete droge marihuane procjenjuje se na oko 300 tisuća kuna dok bi distribucijom i prodajom iste količine na uličnoj razini počinitelji ostvarili znatno veću materijalnu korist.

Iz PU varaždinske rekli su kako je ovo do sad najveća zapljena u 2016. godini.

Isto tako, za napomenuti je da su tijekom mjeseca srpnja i kolovoza 2016. godine od strane policijskih službenika PU varaždinske provedena još tri kriminalistička istraživanja vezano uz otkrivanje počinitelja kaznenih djela iz domene zlouporabe droga: prema 56-godišnjoj ženi s područja mjesta Segovina, gdje je pronađeno ukupno 2 166 stabljika indijske konoplje u rastu pojedinčanih visina od 85 do 330 centimetara, prema 30-godišnjem muškarcu gdje je na području Svibovca Podravskog pronađeno 69 stabljika indijske konoplje u rastu pojedinačnih visina od 111 do 430 centimetara, te prema 42-godišnjem muškarcu iz Varaždina kod kojeg je u tzv. ‘indoor’ uzgoju u prostorijama njegove obiteljske kuće pronađeno 11 stabljika u rastu pojedinčanih visina od 118 do 165 centimetara.

Kod te tri osobe teško je procijeniti ukupnu vrijednost oduzetih biljaka indijske konoplje s obzirom da su iste pronađene i oduzete u rastu, međutim dobivanjem gotovog proizvoda droge marihuane ukupna vrijednost se mjeri u nekoliko stotina tisuća kuna, dok bi eventualnom distribucijom gotovog proizvoda na uličnoj razini materijalna korist zasigurno bila višestruko veća.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju protiv svih navedenih, nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinsu podnijete su kaznene prijave poradi počinjenih kazenih djela ‘neovlaštena proizvodnja i promet drogama’, ‘omogućavanje trošenja droga’, ‘protuzakoniti lov i ribolov’ i ‘nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavaljanje oružja i eksplozivnih tvari’.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije