Zbog prijetnje sucu, DORH u Čakovcu produžio mu zatvor

Milenku Tothu, starom znancu novinskih crnih kronika, ‘poznatom’ po nizu zlodjela zbog kojih je po zatvorima proveo više od 30 godina, Ustavni sud odbio je tužbu kojom se žalio na određivanje istražnog zatvora, i to odmah po isteku dugogodišnje zatvorske kazne.

Naime, Toth je iz Kaznionice u Lepoglavi, gdje je služio kaznu zbog ubojstva, pokušaja ubojstva te niza prijetnji sucima, odvjetnicima, državnim odvjetnicima, pravosudnim policajcima… trebao izaći 2. kolovoza 2016.

Prijetio i svojoj odvjetnici

No prije no što mu je istekla ta kazna, Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu, zatražilo je da mu se odredi istražni zatvor, po posljednjoj optužnici koja je protiv njega podignuta 16. siječnja 2015. jer je ponovno prijetio jednom sucu. Spis je u međuvremenu s varaždinskog suda prebačen na sud u Čakovcu, a tužiteljstvo je u lipnju 2016. tražilo da se Tothu odredi istražni zatvor.

Tom je zahtjevu udovoljeno, a Toth je zatražio izuzeće predsjednice vijeća i suca izvjestitelja, smatrajući da su pristrani jer su potvrdili optužnicu protiv njega, pa prema Tothu nisu mogli odlučivati o istražnom zatvoru. Naveo je da su mu povrijeđena ustavna prava, no Ustavni sud mu nije dao za pravo te je njegovu tužbu odbio.

Stoga će Toth do daljnjeg ostati iza rešetaka, gdje će najvjerojatnije pričekati suđenje za još jednu prijetnju. A u svom životu prijetio je puno, svima i svakome, govoreći da će ih”zaklati, nabiti na kolac, izvaditi im maternicu francuskim ključem…”, a sve je to popratio pismima i detaljnim opisima onog što će raditi svojim žrtvama. Prijetio je i svojoj odvjetnici, zbog čega je bio osuđen na godinu dana zatvora. Jedan od najvećih incidenata napravio je 2007. kada u sudnici sucu Nenadu Lukiću nije dao da dođe do riječi, već ga je sat i pol prostački vrijeđao, psujući mu “majku ustašku”.

Sudac ga je šest puta izbacivao iz sudnice te ga je novčano kažnjavao za svaku izrečenu psovku, pa je Toth do kraja rasprave nakupio 33.000 kuna kazne. No sve ga to nije primirilo, pa je s prijetnjama nastavio i tijekom izdržavanja kazne, zbog čega je često i stegovno kažnjavan.

Bijeg iz zatvora

Taj kovinotokar rođen je u okolici Siska, a početkom Domovinskog rata jedno je vrijeme bio u HV-u, da bi potom završio u zatvoru. Tijekom 1994. bio je devet mjeseci u zarobljeništvu na okupiranim područjima, a nakon što je pobjegao iz zatvora u Glini, širio je promidžbu protiv Hrvatske, pa su ga na tim područjima slavili “kao poštenog Hrvata koji ne želi živjeti s ustašama”.

Početkom 90-ih postavio je eksploziv pred stan suca koji ga je sudio zbog ilegalnog posjedovanja oružja, a u eksploziji je stradala sučeva žena kojoj je amputirana noga. Toth je tvrdio da je riječ o podmetanju, a zbog toga je bio osuđen na 15 godina zatvora. Na osam godina bio je osuđen i zbog ubojstva inženjera šumarstva, za kojeg je tvrdio da ga je ubio u samoobrani.

U bogatoj kriminalnoj karijeri zabilježio je i bijeg iz sisačkog zatvora 1996., a pobjegao je tako što je prokopao zid.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije