Umjesto da su u školi, djeca pale automobile, provaljuju u kafiće…

Policijska uprava Prelog uspješno je proteklih dana razriješila devet kaznenih djela u kojima su počinitelji djeca i maloljetnici. U Palinovcu su trojica maloljetnika zapalila osobni automobil iz čijeg su prtljažnika najprije izvadili motornu pilu, a u Kotoribi su provaljivali u kafić, mesnicu i ribički dom.

Na upit iz PU međimruske su odgovorili da su prošle godine podnesene kaznene prijave protiv 576 osoba, među kojima je 31 dijete i 98 maloljetnika. U prvih sedam mjeseci ove godine prijavljeno je 325 osoba, među kojima je osmero djece te 51 maloljetnik.

Poznato je da su u velikom postotku maloljetničkih krađa počinitelji djeca iz romskih naselja. Svjesni su toga i u romskim udrugama koje potiču roditelje da djecu šalju redovito u školu, umjesto da ih se prepušta ulici.

– Problem je eskalirao! Sve je gore i gore. Treba hitno organizirati sastanak s roditeljima i još jače uključiti Centar za socijalnu skrb te policiju – napominje Damir Ignac iz Udruge Roma Kotoribe. I romske udruge trebale bi se aktivnije uključiti. Tvrdi da iza krađa stoje djeca doseljenika u romska naselja posljednjih nekoliko godina. – Stvaraju lošu sliku o nama koji tu živimo desetljećima – dodaje.

Klinička psihologinja mr. Jelena Klinčević iz Čakovca napominje da su problemi u ponašanju i duševnom zdravlju osoba mlađih od 18 godina u porastu. – Antisocijalno ponašanje samo je jedna vrsta prolema koja pogađa djecu zbog neadekvatnog pristupa i nedovoljnog utjecaja obitelji i društvenih institucija.

Svi problemi u dječjoj dobi posljedica su propusta, pogrešaka i neodgovornosti odraslih! Prvi i najodgovorniji su roditelji, obitelj je najvažnija u ranoj socijalizaciji. U obitelji se usvajaju društvene norme i sustav vrijednosti. Činjenica je da je mnogim roditeljima potrebna pomoć, a specifični oblici pomoći u roditeljstvu kroz zdravstvene, socijalne i odgojno-obrazovne institucije ili ne postoje ili nisu dovoljno razvijeni, dostupni i implementirani u praksi – kaže.

Poseban je problem, dodaje, to što živimo u društvu koje je u dubokoj moralnoj i vrijednosnoj krizi. Neodgovorna zajednica proizvodi neodgovorne pojedince, a oni podižu neodgovornu djecu.

– Nedostaje dječjih psihijatara i kliničkih psihologa, socijalnih pedagoga i socijalnih radnika. Radi se o složenim problemima koje treba rješavati timski i multidisciplirano. Nedostaju i dobro oblikovani programi dodtane izobrazbe i uže specijalizacije stručnjaka, posebice kad je u pitanju rad s romskom populacijom – smatra.

Ne treba, zaključuje, nikoga kriviti, ali treba prepoznati odgovornost odraslih, i roditelja i institucija, te potražiti rješenje problema. – Znamo li mi u ovoj državi koje su temeljne vrijednosti naše kulture? Stvarni konsenzus o tom pitanju nemamo, samo deklarativno zastupamo neke civilizacijske vrijednosti i regulativu Europske unije koju u praksi zaobilazimo ili kršimo. Kakav primjer država daje građanima? – zaključuje mr. Klinčević.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije