U Međimurju u 2015. zabilježeni pozitivni trendovi sigurnosti i manje prekršaja

Na redovnoj konferenciji za medije Policijske uprave međimurske, voditelj Službe policije Kristijan Srpak, prezentirao je sigurnosne pokazatelje vezano za prekršajnu problematiku (stanje javnog reda i mira te sigurnost cestovnog prometa) na području Policijske uprave međimurske tijekom 2015. godine.

Tom prigodom Srpak je istaknuio kako je 2015. godine ukupna prekršajna aktivnost u odnosu na 2014. godinu smanjena je za 2,73 %. Broj prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama manji je za 2,11 %, dok je broj ostalih prekršaja manji je za 6,80 %.

Prošle godine evidentirano je 6,1 % manje prekršaja po Zakonu o prekršajima protiv JRM-a nego 2014. g., 13,4 % manje prekršaja po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, 12,5 % manje prekršaja po Zakonu o osobnoj iskaznici i 26,6 % manje prekršaja po Zakonu o oružju. Porast bilježimo kod prekršaja iz Zakona o šumama za 130 %, prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga za 12% i prekršaja iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom za 193 %.

Znakoviti utjecaj alkohola kod najtežih prekršaja, učešće maloljetnih osoba

Od 446 prekršaja protiv JRM-a 200 prekršaja ili 45% bilo je počinjeno pod utjecajem alkohola(2014 – 218, 46 %). Devedeset počinitelja ili 20 % u vrijeme izvršenja prekršaja bilo je maloljetno (2014 – 82 počinitelja). Maloljetni počinitelji počinili su 32 prekršaja drskog ponašanja, sudjelovali u 37 tučnjava, počinili 7 prekršaja svađe i vike, u 9 slučaja vrijeđali policijske službenike, u 7 slučajeva vrijeđali ostale službene osobe. Od 714 počinitelja 141 počinitelj je uhićen a 13 ih je zadržano u prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnih sredstava.

Najčešće su evidentirani prekršaji drskog ponašanja (144 prekršaja ili 32,3 % od ukupnog broja prekršaja), tučnjave (111 prekršaja ili 24,8 %), svađe, vike (74 prekršaja ili 16,6%) te vrijeđanje policijskih službenika (64 prekršaja ili 14,3%), držanje životinja bez nadzora (23 prekršaja ili 5%), te davanje alkohola pijanoj i maloljetnoj osobi (10 prekršaja ili 2 %). 165 prekršaja počinjena su na ulici odnosno trgu, 115 u ugostiteljskim objektima, 12 na javnim skupovima te 154 na drugim mjestima.

Interes javnosti bio je usmjeren sigurnosti u Parku Perivoj Zrinskih u Čakovcu

Na spomenutoj relaciji tijekom 2015. godine u odnosu na 2014. godinu policijski službenici zabilježili su 4 prekršaja ili 6 prekršaja manje nego 2014. godine kada ih je bilo utvrđeno 10. Radilo se o 1 prekršaju drskog ponašanja, 1 prekršaju vike (koji je počinjen po nepoznatom počinitelju), 1 prekršaju tuče i 1 prekršaju korištenja tuđim osobnim podacima. U istima je sudjelovalo 13 osoba od čega 12 maloljetnika dok je jedna osoba ostala nepoznata.

U 2014. godini u parku je počinjeno 10 prekršaja i to 6 prekršaja drskog ponašanja, 2 prekršaja tuče, svađe ili vike, te 2 prekršaja omalovažavanja ili vrijeđanja policijskih službenika počinjenih od strane 15 osoba od kojih je 12 bilo maloljetno. Teži prekršaji su vidljivo smanjeni a takovom trendu doprinijela je pojačana nazočnost na spomenutoj relaciji, prije svega policijskih službenika ali i zaštitara koji su angažirani od strane Grada Čakovca i Međimurske Županije a na zahtjev Policijske uprave Međimurske.

Također u suradnji sa komunalnim redarima u pijančevanju na javnom mjestu zatečeno je 115 osoba (2014. – 222 osobe). S obzirom na sveprisutnu ulogu alkohola ovdje pozivamo na odgovornije ponašanje ugostitelje, trgovine koje prodaju alkoholna pića maloljetnim osobama ali i na roditelje koji su dužni voditi brigu i skrb o svojoj djeci i kontrolirati njihova ponašanja .

Po članu 93. Obiteljskog zakona policijski službenici bez pratnje roditelja ili starije osobe u noćnom izlasku evidentirali odnosno zatekli 22 maloljetnika (2014. – 47 maloljetnika) te ih doveli u prostorije policije a o takovom ponašanju obaviješteni su roditelji i nadležni Centar za socijalnu skrb.

– Stoga podsjećamo roditelje, kazao je Srpak, da su dužni voditi brigu i nadzor nad svojom djecom te upozoravamo da sukladno odredbama Prekršajnog Zakona mogu biti kažnjeni ako njihovo dijete učestalo čini teže prekršaje a ti prekršaji su u izravnoj vezi s propuštanjem njihova nadzora tim djetetom. Po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji uhićeno je 229 počinitelja od čega ih je 179 privedeno Prekršajnom sudu.

Zabilježen veći broj prometnih nesreća

Broj prometnih nesreća 2015. godine u odnosu na 2014. godinu veći je za 13,4 % te sukladno tome veći je i broj sudionika koji su zadobili ozljede za 8,4 % te nesreća u kojima je nastala materijalna šteta za 16 %. Od 2006. do 2015. godine u prometnim nesrećama ukupno je smrtno stradalo 106 osoba od čega 27 pješaka, 25 vozača osobnih automobila, 17 vozača motocikala, 17 vozača bicikala, 15 putnika u osobnim automobilima, 1 vozač mopeda, 1 vozač traktora, 1 putnik na traktoru, 1 vozač teretnog automobila i 1 putnik u teretnom automobilu.

Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa zacrtano je smanjenje broja smrtno stradalih osoba za 50 % u 2020. godini u odnosu na referentnu 2010. godinu (426 smrtno stradalih u RH)
To znači da broj poginulih u prometnim nesrećama na razini RH u 2020. ne smije biti veći od 213 odnosno, temeljem tog apsolutnog broja broj poginulih na 100.000 stanovnika 2020.godini ne smije biti veći od pet. Stvarni broj poginulih na području PU međimurske u 2015. je 5.3 dok je očekivani prema NPSCP bio 6.5. Ostvaren je cilj nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama.

Brzina kao okolnost koja je prethodila promettnim nesrećama u svim nezgodama participira sa 21 %, alkohol sa 21 %, nepoštivanje prednosti prolaska sa 14 % i nepropisno uključivanje u promet sa 7 %. Alkohol i brzina najčešći uzročnici prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom – unatrag dvije godine od 13 smrtno stradalih u 10 slučajeva ili 77 % kao okolnost koja je prethodila nesreći, utvrđeni su alkohol i brzina.

U 206 slučajeva, nakon nesreće s mjesta događaja udaljili su se sudionici nesreće bez da su pričekali dolazak policije odnosno da nisu razmijenili podatke sa drugim sudionicima nesreće – tzv. Bjegovi (2014 – 151). Mladi vozači su u 2015. godine sudjelovali u 128 prometnih nesreća – u jednoj prometnoj nesreći sa smrtnom posljedicom, u 43 s ozlijeđenim osobama i 84 s materijalnom štetom . Skrivili su 87 prometnih nesreća što predstavlja gotovo 68% prometnih nesreća u kojima su sudjelovali. Evidentno je nedostatno znanje i iskustvo mladih vozača vezano uz neprilagođenu brzinu i utjecaj alkohola.

Broj prekršaja u prometu u odnosu na 2014. godinu smanjen je za 2,11 %

Prekršaja brzine manje je za 7,5 %, alkohola za 11,4 %, tehničke neispravnosti za 18 %, upravljanja vozilom kad je vozačka oduzeta za 26% i prekršaja mladih vozača za 50 % dok se porast bilježi kod prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje za 4,6 %, uporabe mobitela za 4 %, i prekršaja kacige za 1,8 %.


Kroz postupanje i 47 represivnih akcija od 11716 prekršaja za 3917 ili 33% prekršaja izdato je upozorenje

U 2139 ili 18 % slučajeva naplaćena je novčana kazna – na mjestu prekršaja naplaćuje se iznos u visini polovice kazne ili 50 %. Dodatni rok 3 dana, mogućnost plaćanja preko POS uređaja Ako osoba plati takovu kaznu, protiv nje se ne pokreće prekršajni postupak, izrečena kazna ne unosi se u prekršajnu evidenciju a počinitelj se ne smatra osobom osuđenom za prekršaj. Od ukupno 979 prekršaja alkohola u 53 % slučajeva utvrđena je koncentracija u granici višoj od 1,00 g/kg , 12 % prekršaja alkohola kod vozača bicikla.

Uhićene i zadržane osbe

Kod represivnog djelovanja posebna pažnja posvećivala se trenutnom sprečavanju počinitelja da nastavi sa činjenjem prekršaja. Radi se o najtežim prekršajima za koje su propisane kazne zatvora
Od ukupno 162 uhićena odnosno zadržana u posebnoj prostoriji do prestanka djelovanja opojnog sredstva, 69 osoba bile su recidivisti odnosno osobe koje su dva i više puta bile procesuirane i pravomoćno osuđene za prekršaje na sudu.

Mali broj sporazumijevanja, nakon što se primi obavijest o pravima, može se pristupiti u nadležnu Policijsku postaju te sa policijskim službenikom provesti sporazumijevanje o visini novčane kazne i vremenu trajanja zaštitne mjere, bez odlaska na sud. Kod uvjetnog oportuniteta osobi je uvjetovana određena obaveza i tek kad se ona ispuni, PS prekršaj ne procesuira (počinitelj otklonio posljedicu, nadoknadio štetu odnosno platio propisanu obvezu).

Kod bezuvjetnog oportuniteta ne pokreće se prekršajni postupak jer će doći do primjedbe odredbi o oslobađanju od kazne počinitelja (posljedica pogađa počinitelja, nadoknadio je štetu, pomirio se sa oštećenim). Beznačajni prekršaj – obilježja prekršaja postoje ali se radi o neznatnom stupnju ugrožavanja društvenih vrijednosti i ne postoji potreba da počinitelj bude kažnjen.

Provedeno 16 preventivnih akcija u kojima se prije svega surađivalo sa najranjivijim sudionicima u prometu

Organizirano je 56 predavanja u dječjim vrtićima i 160 u osnovnim i srednjim školama, provedena obuka Prometne jedinice mladeži Grada Čakovca i obuka školskih prometnih jedinica kojoj je pristupilo 56 učenika. Nastavljena je suradnja sa Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa te je isti u suradnji sa gradom Čakovcem proveo rekonstrukciju raskrižja Svetojelenske ulice – Ulice Jakova Gotovca te Ulice Ivana Sokača – Ulice Tomaša Goričanca. Nadalje, izrađene su pješačke staze u ulici Ivana Plemenitog Zajca, dok su u Zrinsko Frankopanskoj i Vukovarskoj ulici, pješački prijelazi obilježeni led rasvjetom.

Posebno napominjemo da početkom ove godine stanje sigurnosti u cestovnom prometu nije povoljno odnosno da već bilježimo dvije prometne nesreće sa smrtnom posljedicom u kojima su dvije osobe smrtno stradale. Obzirom da su vremenski uvjeti relativno povoljni te je na cestama prisutan veći broj pješaka i biciklista, upravo se u prometnim nesrećama bilježi povećan broj tih najranjivijih sudionika u prometu. Iz okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama vidljivo je da se od strane istih ne poštuju propisi posebno oni koji se odnose na pravilno kretanje prometnicama, obilježavanje pješaka odnosno propisi vezani uz tehničku ispravnost bicikla ali o obaveze vozača motornih vozila prema tim sudionicima u prometu.

Policijski službenici će u narednom razdoblju poduzimati pojačanje mjere usmjerene zaustavljanju ovog negativnog trenda stradavanja u prometu. Prije svega naglasak će biti usmjeren na najteže prekršaje kao što su alkohol i brzina (najzastupljeniji uzročnici nesreća), ali i blaže prekršaje usmjerene pravilnom kretanju pješaka, biciklista ali i obvezama vozača motornih vozila prema njima. Korištenje dodatnih resursa poput mobilne jedinice prometne policije radi sankcioniranja najtežih prekršaja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije