Odabrana tri najbolja dizajna novih registarskih pločica

U Ministarstvu unutarnjih poslova na konferenciji za medije potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u petak je predstavio rezultate natječaja za dizajn novih hrvatskih registarskih pločica.

Prvo mjesto i nagradu od 20.000 kuna dobilo je rješenje Nikole Đureka (članovi tima: Damir Bralić, Andrija Mudnić i Luka Reicher; suradnik: Boris Ljubičić).

Drugo mjesto i nagradu od 15.000 kuna pripalo je tvrtki KVADRAT&KRUG d.o.o. iz Zagreba (Boris Ljubičić i Igor Ljubičić).

Treće mjesto i nagradu od 10.000 kuna pripalo je Gordanu Resanu iz riječke tvrtke GORDAN RESAN ARHITEKTI PARTNERI d.o.o.

Od 59 pristiglih natječajnih radova ocjenjivački sud odabrao je tri najprihvatljivija idejna rješenja


Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić podsjetio je kako je MUP od 11. prosinca 2013. do 11. siječnja 2014. godine proveo internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u vezi novih registarskih pločica i registracijskih područja.

U savjetovanju je bio prikazan prijedlog registarskih pločica koje su sadržavale europski logo s lijeve strane, font slova i brojeva bio je isti kao i sadašnjih uz malo podebljanje, a grb RH je premješten na desnu stranu registarske pločice.

– Nakon održane javne rasprave o izgledu i sadržaju novih registarskih pločica i eventualnom uvođenju novih registracijskih područja analizirani su pristigli prijedlozi te je utvrđena podijeljenost mišljenja građana oko potrebe uvođenja novih registarskih pločica i novih registracijskih područja.

Neki građani su smatrali da je dizajn sadašnjih registarskih pločica, a i dizajn koji je bio predložen, loš i da treba naći bolje rješenje i to prvenstveno drugačiji font slova i brojeva, dok su drugi bili za zadržavanje sadašnjeg izgleda registarskih pločica uz dodavanje europskog loga na desnoj strani, sa zadržavanjem sadašnjih registracijskih područja te eventualnim dodavanjem novih registracijskih područja prema unaprijed utvrđenim kriterijima, odnosno da registracijsko područje bude i dalje vezano uz naziv grada na čijem je području vozilo registrirano.

Veći broj građana je iznio prijedlog da oznaka registracijskog područja ne bude vezana uz naziv grada, kao do sada, ali niti županije ili nekog drugog područja – rekao je ministar Ranko Ostojić.

Registarske pločice moraju biti vizualno uočljive u smislu raspoznatljivosti slovno brojčanih oznaka na registarskoj pločici i čitljive preko odgovarajućih elektroničkih uređaja.

Poziv na natječaj za dizajn novih registarskih pločica objavljen je 19. prosinca 2014. na web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova te 20. prosinca. 2014. u dnevnom tisku, a rok za dostavu natječajnih radova bio je 6. veljače ove godine.

Ocjenjivački sud za provedbu natječaja za dizajn novih registarskih pločica bio je sastavljen od dva predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova, dva predstavnika Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) i jednog predstavnika pravne osobe ovlaštene za tehničku izradu registarskih pločica.

Ministar Ranko Ostojić je objasnio kako je ocjenjivački sud prilikom ocjenjivanja natječajnih radova prednost dao kreativnim, jasno strukturiranim, te profesionalno i suvremeno artikuliranim rješenjima.

– Kriteriji ocjenjivanja natječajnog rada bili su komunikativnost, suvremenost, primjenjivost i originalnost – zaključio je ministar.

Potpredsjednik Vlade RH Ranko Ostojić je rekao kako će od tri nagrađena rješenja odabrati konačno rješenje za novi izgled registarskih pločica. Planirani rok za uvođenje novih pločica je 1. srpnja 2015. godine, odnosno točno dvije godine od ulaska Republike Hrvatsku u Europsku uniju.

Ministar je napomenuo kako građani s tim datumom neće morati mijenjati registarske pločice i da ne postoji ta obveza.

Nadalje, naveo je kako će oznaka grada na pločici ostati, a oni koji neće željeti oznaku grada morat će to nadoplatiti.

Također, proširit će se broj registarskih područja i izradit će se lista gradova u Hrvatskoj, odnosno mogućnost da što više gradova dobije svoju oznaku. Osim toga, registarska oznaka više neće biti vezana za mjesto prebivališta vlasnika vozila, već će i netko iz primjerice Splita moći odabrati oznaku za Zagreb.

Marija Budimir, članica ocjenjivačkog suda iz Hrvatskog novčarskog zavoda koji izrađuje registarske pločice, rekla je da za sada još nije poznato hoće li doći do poskupljenja registarskih pločica, te da će se to znati nakon odabira konačnog rješenja.

– Ako dođe do poskupljenja, bit će minimalno, odnosno od 5 do 10 posto – rekla je Marija Budimir.

Izvor: MUP.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije