Kupujete nove gume? Pripazite na oznake

Od kraja 2012. godine, u skladu sa zakonom Europske unije, sve gume za osobna vozila, laka gospodarska vozila i teretnjake moraju prigodom prodaje imati naljepnicu s podacima o tri ključna svojstva pneumatika.

Riječ je o tri osnovna podatka koja su bitna za izbor gume. Najbitnija je specifikacija o kočenju na mokroj, odnosno skliskoj podlozi. Zatim dolazi otpor kotrljanja koji utječe na potrošnju goriva, a samim time i na emisiju CO2, odnosno zagađenje ili zaštitu okoliša. Treći faktor u spomenutoj specifikaciji na naljepnici nove gume jest vanjska buka koju pneumatik proizvodi prigodom kotrljanja, a što se opet odražava na okoliš.

Pritom se za kočenje i potrošnju koriste oznake od A do G. Slova D i G se ne koriste ni kod zimskih ni ljetnih guma za osobne automobile za rezultat prianjanja na mokrom, dok se kod otpora kotrljanja ocjena D također ne koristi kod osobnih vozila.

– Prema dosadašnjim saznanjima, najbitnija specifikacija je zaustavljanje na mokroj podlozi – ističe Pavao Petrović, voditelj Suzukijeva servisa u Splitu. – Ušteda na potrošnji goriva vidi se kod onih vozača koji redovito kontroliraju tlak u gumama. Pravilno napuhane gume donose optimalnu uštedu goriva.

Međutim, manji tlak u gumama povećava otpor kotrljanja i utječe na učinkovitost prianjanja na mokrim cestama. Težina vozila i osobni stil vožnje također su značajan čimbenik. Energetski učinkovita vožnja ili “ekovožnja” može značajno smanjiti potrošnju goriva.

Najbolja ušteda goriva ostvaruje se s oznakom gume A (zelena boja), dok je G (crvena boja) najniža ocjena uštede goriva. Razlika između ocjene A i G može predstavljati smanjenje u potrošnji goriva i do 7,5 posto. Da bi to bilo jasnije izračunom, odabirom guma oznake A umjesto guma s ocjenom G može se uštedjeti više od šest litara goriva na svakih 1000 kilometara.

Uz prosječnu cijenu benzina koja se kreće između 1,20 i 1,50 eura po litri dobiva se ušteda veća od 300 eura tijekom životnog vijeka gume, piše portal SlobodnaDalmacija.hr.


Kočenje na mokroj podlozi

Kad je u pitanju kočenje, odnosno zaustavljanje na mokroj podlozi, razlika pri brzini od 80 km/h u kočenju između gume oznake A i G može biti i 18 metara. Tih 18 metara običnom čovjeku možda ne znači puno, ali u situacijama opasnim za život ta razdaljina i razlika su itekako bitni.

Međutim, ta tri parametra (kočenje na mokroj podlozi, otpor kotrljanja i buka kotrljanja) samo su neki od elemenata koji se primjenjuju prigodom testiranja i ocjenjivanja pojedinih guma, odnosno utječu na kvalitetu i odabir pneumatika. Na testovima se uzima u obzir puno više čimbenika.

Među takve elemente spadaju aqua planing, trajanje, odnosno trošenje guma, prianjanje u zavojima, kočenje na suhom, trakcija na skliskim podlogama. Nakon tih testova, ističe Pavao Petrović, neke gume i s lošijim standardnim oznakama koje propisuje EU mogu zauzeti bolje mjesto.

Činjenica je da zimske gume imaju dosta lošije ocjene (od A do G) od ljetnih jer se testovi i ispitivanja često obavljaju na višim temperaturama nego je to propisano za zimske pneumatike. Stoga kvalitetnije zimske gume imaju oznaku C i E kada su u pitanju kočenje i potrošnja.


Oznake za buku

Gume generiraju dio buke koja nastaje prigodom prolaska vozila. Oznake su s jednim, dva ili tri crna vala buke izražene u decibelima.

Jedan crni val predstavlja tihe gume koje proizvode buku od tri pa naviše decibela, ali ispod europskog ograničenja. S dva crna vala gume spadaju u kategoriju umjereno tihih. U treću kategoriju (tri crna vala) spadaju bučne gume čija je buka iznad europskih ograničenja.


Kako doći do pouzdanih podataka

Tri su stvari koje mogu pomoći vozaču da dođe do pouzdanog savjeta za čimbenik učinkovitosti, a koje ne pokriva EU oznaka. Najprije treba provjeriti rezultate testova automobilskih klubova i magazina koje ovi potonji organiziraju svake godine.

Takva ispitivanja uključuju prosječnu vrijednost 15 ključnih kriterija učinkovitosti. Druga stvar je da treba odrediti gume koje su originalno namijenjene vašem vozilu. I na kraju možete se obratiti pouzdanom prodavaču guma koji će vam preporučiti idealnu gumu za vaše potrebe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije