Vozačka dozvola na mobitelu?

Digitalni svijet polako guta sve oko nas, a kako se čini na red dolaze i vozačke dozvole, koje bi uskoro mogle biti dostupne u aplikaciji na pametnim telefonima. Barem je to ideja Ureda za promet u američkoj državi Iowi, piše portal 24sata.hr.

Aplikacija bi prikazivala iste informacije koje se mogu vidjeti i na fizičkoj dozvoli, koja inače služi kao osobna iskaznica, a policija ili kontrole na aerodromima bi je prihvaćali kao jednako valjani dokument. Kako bi potvrdili svoj identitet, dobili bi PIN, a u budućnosti postoje kao opcija i otisak prsta ili prepoznavanje lica..

Cijela stvar ima i nekoliko teškoća koje stoje na putu tako skoroj implementaciji digitalne vozačke. Prvo je korištenje vaše dozvole na više uređaja, a potom i mogućnost da vam je mobitel prazan kad vas netko zatraži vozačku.

Iowa je planirala iOS i Android aplikaciju predstaviti sljedeće godine, no sigurnosna pitanja to će gotovo sigurno odgoditi. Predate li policajcu telefon da provjeri vaše dokumente postoji mogućnost da može vidjeti i druge stvari s telefona. Drugi potencijalni problem je i spremanje bitnih podataka na telefon jer netko može ukrasti vaš telefon, a s njime i vaše osobne podatke.

Kako bi te sve probleme riješili, razmišlja se o mogućnosti da policajci koriste prijenosni skener i da pred vozačima pregledaju dokumente te da se uređaj zaključa kad se prikaže lozinka kako bi samo vlasnik mogao nazad u njega. Naravno, elektroničku dozvolu bit će teže izgubiti i na drugom uređaju je lako doći do nje, a svi će i dalje imati opciju da koriste plastični dokument, prenosi TechCrunch.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije