Ignacov auto vozi na drva i “juri” do 70 kilometara na sat

Moj auto ne treba struju, naftu ili benzin. Gorivo imam kod svake šume, rekao je Ignac Šardi (61), poduzetnik i strojobravar te osnivač muzeja oldtimera iz Selnice. Uz pomoć prijatelja iz Slovenije izradio je sustav auta na drva (drvni plin) i ugradio ga u svoju češku Tatru T54 iz 1931.

– Ideja za auto na drva nastala je prije dvije godine. U katalogu Tatri vidio sam ovakav model na drva i odlučio konstruirati svoj – kaže Ignac. Preko prijatelja saznao je za Slovenca Franca Belšaka koji je izradio sličan pogonski sustav i ugradio ga na traktor. On mu je izašao u susret i uputio ga u tajne sustava. Nakon godine planiranja Ignac je nacrtao i razradio plan, piše Portal 24sata. Za pomoć u izradi obratio se tvrtki Centrometal koja inače proizvodi peći.

– Kad sam došao i pokazao što radim, samo su se smješkali. Nisu vjerovali u uspjeh, no izašli su mi u susret – govori Ignac. Izradili su ga kroz mjesec dana. Sustav težak više od 245 kilograma ugradili su u Tatru s benzinskim motorom. – Auto ima 40 konjskih snaga, a na otvorenom može do 70 kilometara na sat – kaže Šardi.

Potrošnja? Jedno punjenje kotla na 100 kilometara

S jednim punjenjem kotla može prijeći oko 100 kilometara. Za njegov proizvod najviše su zainteresirani poljoprivrednici jer bi im višestruko smanjio troškove za gorivo. Zato dolaze iz Slovenije i Austrije te su ga spremni otkupiti. Cijena sustava bez ugradnje je oko 38.000 kuna, a kako bi ga promovirao i izrađivao, Šardi se nada domaćim i EU fondovima.

– Prošao sam puno izložbi i sajmova i nitko nema nešto takvo – ponosan je Šardi i dodaje da su nešto ovakvo izrađivali između 1. i 2. svjetskog rata. Tatra će biti izložena u njegovu muzeju u Selnici. Kroz mjesto će je provozati nekoliko puta na godinu, a s njom planira ići i na susrete oldtimera. 
Šardi je s kolegama 2012. otvorio muzej. Ima više od 200 starih auta, motora, bicikala, šivaćih mašina, vatrogasne opreme i alata. Ulaz u muzej čuva stari plavi ZET-ov tramvaj iz 1954., a jedan auto posudili su Nijemci za snimanje filma “Max Schmeling”.

Ako se redovito čisti sustav, može potrajati 50 godina

Kad se zapale drva u kotlu, proizvodi se plin. On prolazi kroz filtre te se hladi. Zatim dolazi do motora gdje se miješa sa zrakom, izgara i pokreće automobil. Treba ga čistiti od smole jednom na tjedan, a ako ga se redovito održava, neće se pokvariti barem 50 godina, tvrdi vlasnik. Prednost takvog auta je što ne zagađuje okoliš, piše Portal 24sata.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije