Vozači sa 65 godina morat će na obavezan liječnički pregled

Najstariji vozač u Hrvatskoj ima 99 godina. Mnogi će se zapitati kako je to moguće, može li uopće osoba s gotovo sto godina upravljati automobilom, snalaziti se u gustom gradskom prometu, dovoljno brzo reagirati kada je to potrebno te, na kraju, sudjelovati u prometu bez opasnosti za druge vozače?

Ako su dobrog zdravstvenog stanja, ne postoji nikakav razlog da čak i stogodišnjaci ne voze. Štoviše, liječnici kažu da, ako su dobrog zdravlja, stariji vozači nisu ništa opasniji od mladih. No, da bi stariji vozači dokazali da su sigurni za volanom i sposobni, odlaze na liječničke preglede.

Vozačka se dozvola izdaje s rokom važenja do 80. godine života vozača, a mijenja se svakih deset godina, a vozači će u 65. godini morati obavezno na zdravstveni pregled žele li produljiti vozačku dozvolu, piše Oryx-grupa.hr.

Liječnički pregled za starije vozače ne razlikuje se od ostalih zdravstvenih pregleda za vozače. Uključuje medicinu rada, klasičan klinički pregled, provjerava se tlak, urin, refleksi i slično. Uz to, obavezan je i psihotest kod psihologa te pregled kod okulista.

Redovite kontrole vida jedan su od najvažnijih savjeta za starije vozače. Oko je najvažnije ljudsko osjetilo i njime primamo 90 posto svih informacija iz okoline. Ograničenja zbog vida upisuju se u vozačke dozvole i redoviti pregledi u takvim slučajevima su nužni. No bez obzira na vozačku dozvolu, oni koji imaju problema s vidom trebali bi redovito odlaziti na preglede, a stručnjaci savjetuju da to bude jedanput godišnje.

Uz kratkovidnost i dalekovidnost, među najčešćim bolestima oka kod odraslih su zamućenje leća odnosno mrena koja najčešće nastaje kao posljedica starenja. Glaukom je bolest kod koje zbog povišenog očnog tlaka dolazi do oštećenja vidnog živca, a važno je da se što prije dijagnosticira i počne liječiti. To je ujedno i jedan od glavnih uzroka slabovidnosti kod starijih od 40 godina.

I dijabetičari bi trebali jedanput godišnje na kontrolu vida, a sa stručnjacima bi se trebalo posavjetovati o posebnim dioptrijskim naočalama za noćnu vožnju koja više umara te zahtijeva dobru koncentraciju i vid. U noćnoj bi vožnji svi trebali biti oprezni, a pogotovo osobe koje imaju problema s vidom te starije osobe.

Pobrinite se da stakla i svjetla budu čista, pokušajte voziti poznatim cestama, a izbjegavajte one bez rasvjete te loše kolnike. Ako ste umorni ili pod stresom, odgodite put ili krenite ranije. Nikako ne žurite i ne dopustite da vam bilo što odvlači pažnju s vožnje. Isključite svjetla u automobilu, a ako patite od sindroma suhog oka, uvijek sa sobom nosite kapi. Po potrebi stanite, odmorite se i navlažite oči.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije